Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.


Actori
https://fanserialeturcesti.forumgratuit.ro
 
Acasa[URL=http://s05Ultimele imaginiCăutareÎnregistrareConectare
Ultimele subiecte
» Suete cu fete
Sfintii 40 de Mucenici I_icon_minitimeMier Oct 12, 2016 6:15 am Scris de Simi

» Medcezir -
Sfintii 40 de Mucenici I_icon_minitimeDum Ian 05, 2014 7:58 am Scris de Deeatma

» Adini Feriha Koydum - FERIHA
Sfintii 40 de Mucenici I_icon_minitimeDum Ian 05, 2014 7:52 am Scris de Deeatma

» Bine va-m gasit
Sfintii 40 de Mucenici I_icon_minitimeDum Ian 05, 2014 7:41 am Scris de Deeatma

» Nam Gyu Ri
Sfintii 40 de Mucenici I_icon_minitimeSam Oct 26, 2013 12:29 am Scris de Hurrem Gul

»  Günaiydin
Sfintii 40 de Mucenici I_icon_minitimeSam Oct 26, 2013 12:25 am Scris de Hurrem Gul

» Kivanç Tatlitug
Sfintii 40 de Mucenici I_icon_minitimeMar Mai 21, 2013 6:51 am Scris de princesss2012

» Halit Ergenç
Sfintii 40 de Mucenici I_icon_minitimeSam Mai 04, 2013 3:23 pm Scris de Deeatma

» Murat Yildirim-Video
Sfintii 40 de Mucenici I_icon_minitimeMar Apr 23, 2013 8:03 am Scris de princesss2012

Translate

visitors counter

 

 Sfintii 40 de Mucenici

In jos 
AutorMesaj
Amina
Moderator
Moderator
Amina


Mesaje : 11204
Data de inscriere : 14/09/2011
Varsta : 45

Sfintii 40 de Mucenici Empty
MesajSubiect: Sfintii 40 de Mucenici   Sfintii 40 de Mucenici I_icon_minitimeLun Feb 27, 2012 7:46 am

Sfintii 40 de Mucenici 87984_mucenici
Sfintii 40 de Mucenici sunt praznuiti de Biserica Ortodoxa, in fiecare an, pe data de 9 martie. Acesti mucenici au trait in vremea imparatului Licinius (308-324), prigonitor al crestinilor. Sfintii 40 de Mucenici erau soldati crestini si faceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia. Acestia nu erau doar romani de origine, ci si greci, amestecati cu armeni.

Afland despre credinta lor, Agricola, guvernatorul Armeniei, i-a silit sa se inchine idolilor. Deoarece au refuzat, au fost intemnitati timp de opt zile si batuti cu pietre. Prin semne divine au fost insa intariti in dreapta credinta. Dupa aceste chinuri, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin inghetare in lacul Sevastiei. La miezul noptii, unul dintre cei 40 de mucenici, a iesit din apa din cauza gerului. Alergand spre baia calda, pusa de cei ce slujeau idolilor, a murit. Cei ramasi sa indure gerul au inceput sa se roage: "Ajuta-ne Dumnezeule, Mantuitorul nostru, usureaza-ne sarcina si alina iutimea vazduhului, ca spre Tine nadajduim, ca sa nu ne rusinam si sa cunoasca toti ca ne-am mantuit strigand catre Tine". In urma acestei rugaciuni s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a incalzit, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare au pogorat asupra mucenicilor. Unul dintre soldatii de paza, uimit ca in miezul noptii o lumina din cer incalzeste apa si ca o cununa din cele 40, pogorate peste mucenici, nu are peste cine sa se aseze, s-a aruncat in apa, marturisind ca si el este crestin.

Pentru ca au fost scosi vii din lac, trupurile lor au fost arse si oasele aruncate in lac. Dupa trei zile, Sfintii s-au aratat episcopului Petre, cerandu-i sa-i scoata din apa. Crestinii le-au scos si le-au ingropat cu mare cinste.

Cei patruzeci de Sfinti Mucenici sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie.

Sarbatoarea crestina a Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste inceperea anului agricol traditional si a generat o sarbatoare traditionala romaneasca, Mucenicii sau Macinicii. In credinta populara in ziua mucenicilor se incheie zilele babelor, lasand loc zilelor mosilor. De aceea, in aceasta zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pamantului cu bate sau maiuri, rostind descantece, pentru ca sa iasa caldura si sa intre gerul, sau jocul copiilor peste foc.

In ziua de 9 martie, in toate comunitatile rurale era obiceiul de a se scoate plugul la arat.

Dupa ce plugul era trecut prin foc de catre fierarul (faurul) satului, era reparat, curatat si purificat. Intre plugari se incheiau intelegeri pentru intovarasire la arat, iar in dimineata acestei zile plugul era scos in fata casei in mod festiv. Acesta era momentul ce deschidea, de fapt, ciclul sarbatorilor de primavara, presarat cu numeroase obiceiuri.

Patruzeci sau patruzeci si patru de mucenici?

Dupa traditia crestina, sfintii martiri au fost 40, dupa cea geto-dacica, au fost 44, atatea fiind si zilele dintre 9 Martie si 23 Aprilie. In unele zone, exista pana astazi credinta, ca acesti sfinti au fost 44. Folcloristul Simion Florea Marian a tiparit o legenda, din Fratautul Vechi - Moldova, unde se vorbeste de ziua celor 44 de Sfinti.

Particele din sfintele moaste ale celor patruzeci de mucenici se gasesc si la Manastirea "Sfantul Antim" din Bucuresti.
Sus In jos
Amina
Moderator
Moderator
Amina


Mesaje : 11204
Data de inscriere : 14/09/2011
Varsta : 45

Sfintii 40 de Mucenici Empty
MesajSubiect: Re: Sfintii 40 de Mucenici   Sfintii 40 de Mucenici I_icon_minitimeLun Feb 27, 2012 7:47 am

Gospodinele prepară astăzi colăcei în formă de opt, iar bărbaţii beau 40 de pahare cu vin

Creştinii ortodocşi îi prăznuiesc, astăzi, pe Sfinţii 40 de mucenici din Sevastia. Potrivit tradiţiei, gospodinele prepară colăcei în formă de opt, iar bărbaţii trebuie să bea 40 de pahare cu vin. Sfinţii 40 de mucenici erau soldaţi creştini, aflaţi în slujba împăratului roman Licinius.

Aflând despre credinţa lor, Agricolae, guvernatorul Armeniei, i-a silit să se închine idolilor. Refuzând, cei 40 de soldaţi au fost întemniţaţi timp de opt zile şi bătuţi cu pietre.

Toate încercările care le-au făcut ca să renunţe la credinţă n-au dat rezultat. Şi atunci s-a gândit comandantul respectiv să-i dezbrace de haine şi să-i ducă într-un lac, care era în centrul oraşului Sevastia lângă un Gimnaziu. S-a gândit să-i bage în lac, iar la 9 martie iernile erau grele acolo fiind regiune muntoasă, şi sperau să nu mai iasă niciunul viu de acolo. Au stat noaptea acolo dezbrăcaţi şi se vorbeşte că ei s-au îmbrăţişat să-şi păstreze căldura.
Unul dintre cei 40 de soldaţi nu a mai rezistat şi a cerut să fie scos pentru a intra în baia caldă din apropiere. Din cauza diferenţei de temperatură acesta a murit. Un alt creştin, martor al evenimentului, a intrat în apa rece alături de ceilalţi pentru a-şi mărturisi credinţa sa în Hristos. Dimineaţa, când au văzut că nu au murit, s-a hotărât arderea lor pe rug.


Martirajul celor 40 de soldaţi creştini - Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Ieraclie, Smaragd, Valent, Vivian, Evnichie, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Leontie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton si Aglaie - semnifică dăruirea totală faţă de Hristos.

Liturghia Darurilor

Anul acesta, Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite se săvârşeşte pentru prima dată, în Postul Mare, în ziua sărbătoririi a Sfinţilor patruzeci de mucenici. Ea este cea de-a treia Liturghie din cultul Bisericii Ortodoxe şi se poate săvârşi în orice zi a Postului Mare, cu excepţia zilelor de sâmbătă şi duminică, a zilelor aliturgice.

Tradiţia populară

Potrivit tradiţiei populare, în această zi, femeile prepară mucenici, colăcei mici, unşi cu miere peste care se presără cu nucă măcinată. Mucenicii se împletesc în formă de opt, cifră care semnifică infinitul.

Aceştia sunt duşi la biserică pentru a fi binecuvântaţi şi apoi sunt consumaţi în familie sau sunt daţi de pomana morţilor pentru că se spune că în această zi sufletele celor decedaţi coboară pe pământ pentru a-şi vizita rudele. În această zi, bărbaţii trebuie să bea, conform tradiţiei, 40 de pahare cu vin. Se spune că acestea reprezintă sângele vărsat de cei 40 de sfinţi mucenici din cetatea Sevastei.

Cei care nu pot sa bea cele 40 de pahare cu vin, e bine ca măcar să guste vin în această zi sau să fie stropiţi cu vin, pentru a avea putere de muncă peste an.

În credinţa populară în ziua mucenicilor se încheie zilele babelor, zilele capricioase ale îngemănării iernii cu primăvara, lăsând loc zilelor moşilor, zile calde.

Sfintii 40 de Mucenici 4
Sus In jos
Amina
Moderator
Moderator
Amina


Mesaje : 11204
Data de inscriere : 14/09/2011
Varsta : 45

Sfintii 40 de Mucenici Empty
MesajSubiect: Re: Sfintii 40 de Mucenici   Sfintii 40 de Mucenici I_icon_minitimeLun Feb 27, 2012 8:04 am

Sfintii 40 de Mucenici HPIM3129

Mucenici moldovenesti

Sa vedem ce ne trebuie :
700 g faina
300 m lapte
2 oua
250 g zahar
coaja de la o lamaie si o portocala
vanilie
50 g margarina
un praf de sare
10 g drojdie uscata
miere si nuca macinata

Mod de preparare: ( eu am facut aluatul la masina de paine)
Se topeste zaharul in lapte, se bat ouale si se amesteca cu laptele in care se adauga si coaja de lamaie , portocala si vanilia.
Intre timp topim margarina si o lasam sa se raceasca putin.
In masina de paine punem lichidul obtinut mai sus, turnam margarina topita , faina si deasupra adaugam drojdia apoi setam la programul de framantare si dospire.
Daca nu aveti masina aluatul se face in felul urmator.
Faina se amesteca cu drojdia.
Se topeste zaharul in lapte se bat ouale si se amesteca la randul lor cu laptele in care am pus si aromele.
Intr-un castron se pune faina si turnam incetul cu incetul lichidul si framantam pana la absorbirea totala a lichidului, in timp ce framantam punem si putin cate putin din margarina topita.
Se lasa la cald la crescut timp de o jumatate de ora apoi formam mucenici pe care ii mai punem la crescut in tava inainte sa-i coacem
Ii ungem cu ou deasupra si ii coacem timp de 20 minute la 200-250 grade.
Dupa coacere ii ungem cu miere si ii tavalim prin nuca.
Pofta buna!

Sfintii 40 de Mucenici DSC00410
Sus In jos
Amina
Moderator
Moderator
Amina


Mesaje : 11204
Data de inscriere : 14/09/2011
Varsta : 45

Sfintii 40 de Mucenici Empty
MesajSubiect: Re: Sfintii 40 de Mucenici   Sfintii 40 de Mucenici I_icon_minitimeLun Feb 27, 2012 8:10 am

Mucenici Muntenesti cu zeama preparati in casa

Sfintii 40 de Mucenici Zeama5

Fiindca nu a avut cum sa-mi trimita mama de-acasa din ro anul acesta i-am pregatit in casa dupa o reteta comuna Anita& Ortansa de pe desprecopii

Eu am facut din:

2 cani cu apa
1 praf de sare
si faina cat cuprinde adica pana aluatul nu se mai lipeste de maini

Se intind foi de aproximativ 3-4 mm
Se decupeaza cu aparatul special in forma de 8(Pentru cine nu are aparat se fac din aluat suluri ff subtiri se impletesc in forma de fluier
Apoi se pun pe hartie la uscat sau cine doreste sa-i usuce mai repede se pun in cuptor la foc fff mic cateva minute
Apoi se pregatesc astfel

pentru 250 gr de mucenici (uscati)
1,5 l de apa in care adaugam putina sare
Aducem la fierbere si scufundam incet mucenicii
Lasam la fiert aproximativ 10 min(oricum verificati daca sunt fierti si inainte si dupa acest termen in caz ca este nevoie)
Apoi se adauga zahar dupa gust
arome(esenta de vanilie si/sau rom) zahar vanilat
Eu scortisoara si nuca pisata(macinata) le pun in farfurie la servire
Sus In jos
Continut sponsorizat





Sfintii 40 de Mucenici Empty
MesajSubiect: Re: Sfintii 40 de Mucenici   Sfintii 40 de Mucenici I_icon_minitime

Sus In jos
 
Sfintii 40 de Mucenici
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Sfintii Mihail si Gavriil

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
 :: ARHIVA :: ARHIVA LIFE & STYLE-
Mergi direct la: