Mesaje : 11204 Data de inscriere : 14/09/2011 Varsta : 45
Subiect: Savoarea Coreei Dum Sept 18, 2011 11:05 pm
Yang Gobchang-gui * Descriere: Chiar daca atunci cand veti auzi din ce este facuta aceasta mancare s-ar putea ca prima reactie sa fie de respingere. Insa ceea ce trebuie sa stiti este ca Yang Gobchang-gui este o mancare foarte cautata in Coreea, adesea fiind servita ca si gustare. Am putea spune ca are gust de bacon doar ca e cu mult mai buna (si mai sanatoasa mai ales pentru cei atenti cu silueta). Noi inca nu l-am testat insa impresiile favorabile a celor care au mancat asa ceva ne-a deschis apetitul.
* Reteta / Mod de preaprare
Cum nu este un fel de mancare prea complicat, Yang Gobchang-gui poate fi servit la orice ora (nu chiar la 2 noaptea ) ). Se prepara asa: se iau maruntaie si intestine de vita (nu suna deloc apetisant asai?) se curata bine-bine, apoi se taie in bucati de aproximativ 5 cm pe care le condimentati cu un amestec din ulei si sos de ardei rosu. Apoi se pun pe gratar impreuna cu usturoi si ceapa verde (de preferat).
Carnea de vita la coreeni este foarte foarte scumpa (nu ca la noi ar fi ieftina) si tocmai de aceea ei incearca sa foloseasca totul atunci cand cumpara aceata carne.
* Cum se mananca:
Ne inarmam cu chopstickuri si luam cate o bucatica odata (nu muscati din ea) impreuna cu kimchi sau alte legume aflate pe masa.
Sa aveti pofta!
Ultima editare efectuata de catre Amina in Dum Sept 18, 2011 11:25 pm, editata de 1 ori
Amina Moderator
Mesaje : 11204 Data de inscriere : 14/09/2011 Varsta : 45
Subiect: Re: Savoarea Coreei Dum Sept 18, 2011 11:24 pm
Bulgogi
* Descriere: Dupa cum am spus, Bulgogi este una dintre cele mai cosnumate mancaruri din Coreea. Consta in mare parte in muschi de vita (de preferat) care este taiat in felii subtiri, subtiri. Pentru gratar, carnea este marinata pentru cel putin 4 ore (!!!) pentru a spori savoarea si pentru a se fragezii in amestecul acela de ulei de susan, sos de soia, piper negru, usturoi, zahar, ceapa, ghimbir si vin. Dupa ce a fost marinata, carnea se prajeste intr-un blid din metal care se aseaza deasupra focului. Uneori se adauga si bucati intregi de usturoi, ceapa si ardei verzi. Se crede ca aceasta mancare era preparata pentru familiile regale.
Si acum ca sa puteti sa va rasfatati si voi cu o mancare regala chiar acasa la voi urmeaza....
* Reteta
- Ingrediente:
3 linguri sos de soia
1 lingura ulei de susan
1 lingura seminte de susan
1 catel de usturoi, tocat
1 lingura zahar
jumatate lingura sare
jumatate lingura piper negru
jumatate kg muschi de vita, taiat in felii extrem de subtiri
1 morcov, taiat rondele subtiri
1 ceapa verde, taiata
jumatate ceapa normala, taiata
-Mod de preparare:
1. Intr-o punga combinati: sosul de soia, uleiul de susan, semintele de susan, usturoiul, zaharul, sarea, piperul. Adaugati carnea, morcovii si ceapa si "agitati" putin de punga pentru a se intrepatunde sosul cu legumele si carnea. Puneti amestecul in frigider pentru cel putin 2 ore jumatate. De preferat este sa il lasati peste noapte.
2.Se incalzeste un gratar in aer liber care poate atinge temperaturi ridicate. Puneti carnea si legumele pe o folie mai mare de aluminiu si sigilati-o.
3. Puneti folia pe gratar si lasati-o timp de 15-20 de minute. Daca preferati carnea mai crocanta puteti sa o lasati si putin mai mult.
Calorii: 243 Grasimi: 15 g (asta pentru cei atenti cu silueta :D)
* Cum se mananca:
Spalati bine o salata, desfaceti frunzele si uscati-le. Puneti pe fiecare frunza (sau daca vi se pare ca este prea mare puneti pe jumatate) un strat de orez, putina carne, kimchi (daca aveti norocul) si apoi infasurati bine salata intr-o biluta. Trebuie sa o mancati dintr-o singura inghititura, deoarece daca iei mai multe guri se considera a fi inestetic si nepoliticos.
Aliye Membru devotat
Mesaje : 315 Data de inscriere : 19/09/2011
Subiect: Re: Savoarea Coreei Vin Noi 11, 2011 11:05 pm
Bucataria coreeana - savoare si sanatate in bucate
Asa cum romanilor nu le lipseste niciodata borsul sau supa de pe masa, coreenii insotesc fiecare fel de mancare cu un bol de orez.
Ce-ati zice de un ceai coreean, cu ginseng, de un galben intens, solar (ca si cum chiar astrul zilei s-ar fi imbaiat in apa fierbinte) si o aroma puternica, ametitoare. Ai spune ca toate condimentele Asiei „inoata" linistite in cana ta cu ceai...
Dupa numai o sorbitura, ginsengul - planta vietii - te revigoreaza si toamna cu brumele si palele ei de vant devine, neverosimil, amintirea caldurii focului care strange familia in jurul lui. Un sentiment puternic de „acasa"! Cu asta asociaza fiecare cana de ceai un coreean.
Probabil in nici o alta gastronomie a lumii nu vom gasi potentate mai bine ca la coreeni proprietatile nutritive si cele curative ale preparatelor. Spre exemplu, supa de Ha Ghim Ja este o zeama de culoare neagra, foarte buna pentru sanatate.
Aceasta contine „anthocuanin", care neutralizeaza oxigenul activ. Are un rol excelent in combaterea cancerului si prevenirea problemelor cardiace.
Crevetele din salata de... crevete contin mult calciu, iar legumele folosite sunt bogate in diferite vitamine si minerale. Combinate, cele doua tipuri de ingrediente compun un aperitiv foarte bun si, de asemenea, foarte hranitor.
Jap Chae este o mancare care contine carne, legume si sos de soia, de asemenea o combinatie foarte hranitoare, cu un dozaj perfect de vitamine, proteine si minerale. Dang Myun sunt paste facute din cartofi dulci, care dau un gust dulce si foarte savuros.
Este o mancare nutritiva, datorita ingredientelor pe care le contine. In istoria Coreii, Bi Bim Bab a fost masa traditionala pentru fermieri.
Deoarece era foarte dificil sa gateasca trei mese pe zi, fermierii au amestecat diferite mancaruri intr-un bol. Acest fel de mancare contine hidrocarburi, grasimi, si proteine, iar toate aceste nutriente pot fi luate dintr-o data.
Supa de Mi Yuck (alge) se numara, de asemenea, printre preparatele mult indragite de coreeni. Algele sunt alcaline si contin 40 de minerale necesare organismului, DHA (Omega 3), vitamine etc., fapt pentru care sunt foarte sanatoase. Reteta de supa de Mi Yuck (alge) este foarte simpla: algele se prajesc, apoi sunt fierte in zeama de carne.
Insa preparatul cel mai cunoscut ramane kimchi, un fel aparte de legume murate, pe care ei il consuma zilnic, fiind bogat in acid lactic, acizi organici, vitamine, minerale si fibre, avand efecte anticancerigene, hipolipodimice, antioxidante, detoxifiante si antiimbatranire.
Aliye Membru devotat
Mesaje : 315 Data de inscriere : 19/09/2011
Subiect: Re: Savoarea Coreei Mier Dec 28, 2011 4:23 am
usor picant, nivelul 1 (vom folosii o scara de la 0 la 3)
* costa intre 5000 - 10.000 de won (3 - 7 euro) 1 euro inseamna aproximativ 1.500 won
* Descriere: Dupa cum am spus, Bulgogi este una dintre cele mai cosnumate mancaruri din Coreea. Consta in mare parte in muschi de vita (de preferat) care este taiat in felii subtiri, subtiri. Pentru gratar, carnea este marinata pentru cel putin 4 ore (!!!) pentru a spori savoarea si pentru a se fragezii in amestecul acela de ulei de susan, sos de soia, piper negru, usturoi, zahar, ceapa, ghimbir si vin. Dupa ce a fost marinata, carnea se prajeste intr-un blid din metal care se aseaza deasupra focului. Uneori se adauga si bucati intregi de usturoi, ceapa si ardei verzi. Se crede ca aceasta mancare era preparata pentru familiile regale.
Si acum ca sa puteti sa va rasfatati si voi cu o mancare regala chiar acasa la voi urmeaza....
* Reteta
- Ingrediente:
3 linguri sos de soia
1 lingura ulei de susan
1 lingura seminte de susan
1 catel de usturoi, tocat
1 lingura zahar
jumatate lingura sare
jumatate lingura piper negru
jumatate kg muschi de vita, taiat in felii extrem de subtiri
1 morcov, taiat rondele subtiri
1 ceapa verde, taiata
jumatate ceapa normala, taiata
-Mod de preparare:
1. Intr-o punga combinati: sosul de soia, uleiul de susan, semintele de susan, usturoiul, zaharul, sarea, piperul. Adaugati carnea, morcovii si ceapa si "agitati" putin de punga pentru a se intrepatunde sosul cu legumele si carnea. Puneti amestecul in frigider pentru cel putin 2 ore jumatate. De preferat este sa il lasati peste noapte.
2.Se incalzeste un gratar in aer liber care poate atinge temperaturi ridicate. Puneti carnea si legumele pe o folie mai mare de aluminiu si sigilati-o.
3. Puneti folia pe gratar si lasati-o timp de 15-20 de minute. Daca preferati carnea mai crocanta puteti sa o lasati si putin mai mult.
* Cum se mananca:
Spalati bine o salata, desfaceti frunzele si uscati-le. Puneti pe fiecare frunza (sau daca vi se pare ca este prea mare puneti pe jumatate) un strat de orez, putina carne, kimchi (daca aveti norocul) si apoi infasurati bine salata intr-o biluta. Trebuie sa o mancati dintr-o singura inghititura, deoarece daca iei mai multe guri se considera a fi inestetic si nepoliticos.
Deeatma Moderator
Mesaje : 6379 Data de inscriere : 28/01/2012 Varsta : 40 Localizare : Valcea
Subiect: Re: Savoarea Coreei Joi Feb 09, 2012 7:52 am
BUCĂTĂRIA COREEANĂ
De-a lungul secolelor, Coreea a fost în atenţia mult mai agresivilor săi vecini, şi fiecare dintre ei şi-a lăsat amprenta pe bucătăria sa.
Pe la anul 100 iCh., coloniile chinezeşti înfloreau în jurul peninsulei coreene, iar Sila, situată în sudul anticei Corei, se autodenumea cu mândrie “Mica Chină”. Coreea antică era de fapt divizată în trei regate: Koguryo în nord, Paekche şi Sila în Sud. Toate trei aveau o cultură avansată, o guvernare centralizată, curţi regale, nobilime şi sistem de clase sociale. Ţara s-a unificat abia după ce regatul Sila, ajutat de chinezi, a cucerit mai întâi Paekche şi apoi Koguryo. În această nouă ţară existau cinci capitale provinciale, administrate de un sistem sofisticat de funcţionari civili.În sec. XIII, hoardele mongole ale lui Genghis Han au ocupat ţara. Europenii şi-au făcut simţită prezenţa doar după jumătatea secolului XVII.În 1910 Japonia anexa Coreea, iar stăpânirea ei durează până la sfârşitul celui de-al doilea război mondial. Din China şi Japonia au adoptat coreenii principiul celor cinci gusturi – dulce, acru, iute, sărat şi amar - şi obiceiul tăierii în bucăţele mărunte a ingredientelor, înainte de a le găti. Versiunea coreeana a wok-ului, aşa numitul sot, este şi el o moştenire lăsată de chinezi, iar prezenţa mongolilor se face simţită în predilecţia coreenilor de a găti pe masă, în timp ce se serveşte mâncarea. Influenţa geografică Topografia şi climatul determină varietatea ingredientelor şi a tipurilor de mâncare gătite. Înconjuraţi de apă din trei părţi, coreenii utilizează peştele ca ingredient de bază în bucătăria lor. Au la îndemână o nesfârşită sursă de peşte şi fructe de mare – red snapper, cambula, peşte ac, peşte lună, sola, biban de mare, cod, ton, heringi, macrou, stridii, creveţi, scoici, midii, melci de mare şi castraveţi de mare, ca să numim doar o mică parte dintre ele. Ţărmurile sunt şi ele o sursă de vegetale marine (alge) pe care coreenii le mănâncă de secole, de exemplu kelp.Munţii, care ocupă cea mai mare parte a ţării, aduc şi ei o gamă variată de verdeţuri aromate, ciuperci, legume şi rădăcinoase. Câmpiile sunt destinate agriculturii. Tehnicile moderne au permis Coreei cultivarea unui număr mare de fructe, grăunţe şi vegetale: cartofi, morcovi, fasole, soia, ceapă, ardei graşi, mere, prune, piersici, struguri. Insula Cheju care se bucură de o climă tropicală are aportul său de tangerine şi portocale. u cât ne aflăm mai în sudul peninsulei, mâncarea devine mai picantă, mai condimentată şi mai sărată. Ca un lucru deosebit pentru o ţară din Asia, carnea de vită este cea mai populară. Aceasta este o moştenire a influenţei mongole. Triburile mongole au emigrat mai întâi spre sud, venind din zona numită astăzi Manciuria, pentru jaf şi ucideri, dar abia în secolul XIII s-au decis mongolii să crească vite pe păşunile bogate ale insulei Cheju. Practica aceasta continuă şi astăzi. Acum, păşunile sunt împărţite aidoma fermelor în stil american, unele mari de 80.000 de hectare, iar vitele sunt mai ales din rasele occidentale Charolais, Aberdeen Angus şi Hereford, dar şi câteva rase locale. Echipamentul Gătitul mâncării tradiţionale coreene este uşor, nu necesită abilităţi speciale şi se mulţumeşte cu un echipament foarte simplu. Cu toate acestea, mâncarea tradiţională necesită timpi lungi de gătit pentru simplul motiv că este formată din foarte multe feluri diferite.Bucătăria tradiţională a coreenilor, ca încăpere, este situată la nivelul pământului, sau sub acesta. Se găteşte pe un cuptor cu 2 sau 4 ochiuri, care foloseşte drept combustibil antracitul. De la acesta pleacă conducte, pe sub podea, pentru încălzitul locuinţei. Vas pentru gătit orezul..
Din cauza cantităţii mari de orez consumate zilnic, orăşenii preferă vasele electrice care gătesc perfect de fiecare dată şi pot menţine orezul la cald. Cuţite Preparatul mâncărurilor coreene consumă mult timp cu tăiatul, feliatul şi tocatul ingredientelor, astfel că un set de cuţite ascuţite este absolut necesar. Mâini Coreenii îşi folosesc adesea mâinile pentru a amesteca ingredientele, de exemplu pentru o marinată, sau pentru bătutul ouălor, metodă care încorporează mai puţin aer. Aparat de gătit
Coreenii sunt foarte ataşaţi de gătitul mâncării chiar pe masă, în timp ce se consumă alte feluri. Sunt folosite de obicei mici arzătoare alimentate cu butelii. Grătare de metal sunt folosite ca mâncarea să se gătească direct pe flacără.
Este un vas special de bronz, folosit la prepararea mâncării cu acelaşi nume. Vasul are un fel de horn central în care se pun cărbuni aprinşi ca să păstreze mâncarea caldă. Gusturile şi aromele bucătăriei coreene Usturoiul, ardeii iuţi, ghimbirul, ceapa verde, uleiul şi seminţele de susan conturează caracteristicile esenţiale ale bucătăriei coreene.
Deeatma Moderator
Mesaje : 6379 Data de inscriere : 28/01/2012 Varsta : 40 Localizare : Valcea
Subiect: Re: Savoarea Coreei Joi Feb 09, 2012 7:56 am
PUI CU SUSAN
[img] ingrediente:::
500 g piept de pui tăiat fâşii; - 2 ardei tăiaţi fâşii; - 1 ceapă roşie tăiată mărunt; - 2-3 fire ceapă verde tăiată mărunt; - 50 g susan; - sare, piper, chili; - 1 lingură sos soia; - 2 linguri ulei de măsline; - sos worcestershire (opţional).
Mod de preparare: Se pune într-o tigaie mai mare (wok) uleiul şi ceapa roşie i se lasă 1 minut până se înmoaie. Apoi se adaugă ardeiul şi jumătate din cantitatea de susan şi se amestecă continuu. Adăugaţi puiul ..şi prăjiţi până e bine făcută carnea. Se adaugă apoi sosul de soia şi restul de susan şi se mai lasă un minut la prăjit. Săraţi, piperaţi şi adăugaţi şi puţin chili. După ce opriţi focul adăugaţi ceapa verde şi serviţi cu orez sau tăiţei de orez.