Subiect: Re: Cafeaua si sanatatea Lun Ian 09, 2012 9:29 am
Cafeaua nu da dependenta. Cu multi ani in urma, World Health Organization a declarat ca “nu exista dovezi conform carora consumul de cofeina ar putea fi comparat cu abuzul de droguri. Este o mare diferenta intre a bea in fiecare zi o cana de cafea si dependenta”. Un studiu recent aduce si suportul stiintific pentru aceasta afirmatie. Mai exact, s-a descoperit ca, indiferent de cantitatea in care este consumata, cofeina nu activeaza circuitul de recompensa al creierului, asa cum fac amfetaminele sau cocaina. Simptomele traite de consumatorii de cafea in absenta bauturii lor favorite (dureri de cap, letargie, somnolenta) nu au nici o legatura cu cele ale consumatorilor de droguri aflati in sevraj.
Amina Moderator
Mesaje : 11204 Data de inscriere : 14/09/2011 Varsta : 45
Subiect: Re: Cafeaua si sanatatea Lun Ian 09, 2012 9:30 am
Cafeaua si sanatatea ta – risc si beneficiu..............
Cafeaua fiind una dintre cele mai consumate bauturi zilnice, a fost profund studiata pentru a determina riscurile si beneficile care le aduce sanatatatii.
Iata ce trebuie stiut despre cafea:
Efecte benefice asupra organismului – consum moderat de cafea, riscuri – consum excesiv de cafea (mai mult de 2 cani) :
Reduce senzatia de oboseala (stimuleaza sistemul nervos central prin inhibarea adenozinei care se acumuleaza in urma oboselii si are efect inhibitor asupra acestuia); Imbunatateste performanta cognitiva si mentine alerta vigilenta, dar in exces produce anxietate si insomnii, si s-a corelat de asemenea cu riscul accidentului vascular cerebral; Stimuleaza peristaltismul intestinal adica amelioareaza tranzitul si previne constipatia, insa in exces inainte de asta poate sa produca disconfort gastric, gastrita sau ulcer; Reduce riscul de cancer colorectal; Are actiune antioxidanta (protejeaza celula de radicalii de oxigen cancerigeni); Cafeaua decofeinizata scade riscul aparitiei diabetului zaharat de tip 2, cafeaua normala poate cauza insa cresterea colesterolului ‘rau’, sau/si a tensiunii arteriale. Imbunatateste functia respiratorie la asmatici, avand actiune bronhodilatatoare, relaxand muschii toracelui si sporindu-le mobilitatea; Reduce riscul de aparitie a bolii Alzheimer si Parkinson, mentinand nivele ridicate de dopamina si impiedicand degenerarea neuronala; Previne aparitia cariilor datorita polifenolilor continuti, iar in exces determina colorarea lor; Previne aparitia calculilor renali insa in exces fiind accelerata eliminarea calciului prin urina poate produce osteoporoza. Nu este indicata persoanelor cu anemie feripriva, deoarece cafeaua reduce nivelul de fier din organis
Amina Moderator
Mesaje : 11204 Data de inscriere : 14/09/2011 Varsta : 45
Subiect: Re: Cafeaua si sanatatea Lun Ian 09, 2012 9:31 am
Gomaj din cafea home-made
Cafeaua poate fi folosita ca si un scrub pe piele avand dublu rol, atat la suprafata pielii cat si in profunzime:
- la suprafata elimina celulele moarte si impuritatile;
-in profunzime, cafeaua absorbita stimuleaza un lant enzimatic care descompune celulele grase, redristribuind astfel tesut adipos care formeaza celulita.
Reteta gomaj:
4-5 linguri de zat de cafea se amesteca cu 1-2 linguri de ulei de masline. Se aplica pe pielea umeda , dupa dus, in zonele cu celulita. Se maseaza energic in sens circular, si se lasa sa actioneza 15 minute.
Pe langa efectele enumerate de curatare de impuritati sebum , celule moarte a epidermei, si arderilor celulitei, gomajul cu cafea mai are si urmatoarele avantaje:
-creste permebilitatea pileii pentru produsele de hidratare;
-imbunatateste microcirculatia si stimuleaza regenerarea pielii.
Amina Moderator
Mesaje : 11204 Data de inscriere : 14/09/2011 Varsta : 45
Subiect: Re: Cafeaua si sanatatea Lun Ian 09, 2012 9:33 am
Cafeaua si sanatatea
Cand vine vorba de retete de slabit, ai de unde alege. Exista sute, daca nu mii de retete care combina mancarurile asfel incat sa reduca aportul caloric si sa pierzi din “rezerve”. Dar daca dieta cu pricina interzice cafeaua, atunci va fi ocolita de multa lume. Cafeaua nu dauneaza sanatatii, cu conditia sa fie consumata cu moderatie. Cercetarile medicale sustin ca nu exista nici un pericol din partea cafelei cand te apuci de o cura de slabire. Bineinteles, cu o singura conditie: sa nu bei 20 de cesti pe zi, si acelea indulcite cu 3-4 lingurite de zahar. Ba din contra, exista multe suplimente dietetice care contin cafeina in compozitie. Partea buna a cafelei este ca nu contine grasime, asa ca, la nivel teoretic, cafeaua se poate “imprieteni” cu orice dieta. Cafeina, principala substanta activa din boabele de cafea, apartine unui grup de stimulenti numiti xantine. Este un drog foarte popular: dupa ce iei o “doza”, concentratia din organism este maxima cam in 30-60 minute, iar efectul dureaza 4-6 ore. Din fericire, dependenta nu este prea puternica. Conform rapoartelor unor cercetatori majoritatea oamenilor consuma in medie 200 mg de cafeina zilnic, echivalentul a doua cani de cafea sau 3-4 cutii de cola ori 4 cani de ceai
Amina Moderator
Mesaje : 11204 Data de inscriere : 14/09/2011 Varsta : 45
Subiect: Re: Cafeaua si sanatatea Lun Ian 09, 2012 9:33 am
Cafeaua: Trei beneficii ale cafeinei Ceasca ta zilnica de cafea (sau poate trei sau patru) de cafea sau ceai iti pot imbunatati starea personala si sanatatea. Afla cum!
Vom vorbi despre beneficiile comune ale cafeinei din cafea si ceaiul verde sau negru. Fiecare din ele, atat cafeaua cat si ceaiul au beneficiile lor unice, iar ele la randul lor impartasesc beneficii comune datorita cafeinei. Cafeina este un compus intalnit alkaloid intalnit in diferite plante, seminte, fructe, flori si Frunze. Este un stimulant nervos amarui care poate fi toxic in cantitati mari, dar in cantitati mici ne poate intari organismul. Cititi cele trei moduri prin care cafeina ne imbunatateste sanatatea generala a corpului
Amina Moderator
Mesaje : 11204 Data de inscriere : 14/09/2011 Varsta : 45
Subiect: Re: Cafeaua si sanatatea Lun Ian 09, 2012 9:34 am
Cancerul endometrial
Consumul de cafea are aparent efect asupra persoanelor obeze sau cu o greutate peste normal. Un studiu suedez pe o durata de 17 ani, a supus aproximativ 60, 634 de femei intr-un test care a inceput in 1987. Din cele 60.000 de femei doar 677 au avut cancer endometrial, aproximativ 1%. In studiul de grup, aproximativ fiecare femeie care a baut doua cesti au avut organismul cu o predispozitie la cancer fata de restul.
In plus, aproximativ fiecare cana zilnica de cafea reprezenta un risc cu 10% mai scazut de aparitie a cancerului in timp, dupa ce varsta si alti factori legati de aparitia cancerului au fost luati in calcul. Totusi, desi efectul a fost foarte bine masurat, consumul de cafea a avut un impact foarte vizibil asupra femeilor obeze sau cu greutate corporala cu peste 50% mai mare fata de norma pentru inaltimea lor, cele care de altfel, ar fi fost mai predispuse la cancerul endometrial
Amina Moderator
Mesaje : 11204 Data de inscriere : 14/09/2011 Varsta : 45
Subiect: Re: Cafeaua si sanatatea Lun Ian 09, 2012 9:34 am
Atacul cerebral
Acum cativa ani se credea ca alcoolul, viata stresanta si cafeaua sunt cele care cauzeaza atacul cerebral. Cum in timp, lucrurile se schimba, s-a descoperit ca o cana de cafea face tocmai opusul.
Pentru femeile care beau o cana de cafea zilnic, riscul de atac cerebral scade cu 20-22%. Din 34, 670 de femei intre 49 si 83 de ani, care beau mai mult de o cana de cafea zilnic, majoritatea aveau un risc mai scazut al atacului cerebral. Aparent nu doza de cafea este cea care minimalizeaza riscul ci insasi prezenta cafelei in rutina zilnica este destul. Desi nu se stie exact care este rolul cafelei in diminuarea atacului cerebral, cercetatorii speculeaza ca aceasta poate reduce inflamatia sau poate face corpul sa fie mai sensibil la insulina.
Amina Moderator
Mesaje : 11204 Data de inscriere : 14/09/2011 Varsta : 45
Subiect: Re: Cafeaua si sanatatea Lun Ian 09, 2012 9:34 am
Durere musculara
Conform unui mic studiu din Georgia, SUA, aparent cafeaua poate face exercitiile sa fie mult mai usor de dus la capat, fara nici un fel de problema. Aparent, cafeina blocheaza adenozina in fibra musculara ceea ce in unele persoane poate diminua prevalenta febrei musculare.
Pentru cei care nu consuma cafea regulat, cafeina poate oferi mai multa energie si rezistenta organismului. Pana acum cativa ani, era interzisa la sporturile olimpice din cauza faptului ca 300 de ml, ofereau atletilor o rezistenta cu cel putin 10% mai mare fata de cei care nu consumau cafeina.
Amina Moderator
Mesaje : 11204 Data de inscriere : 14/09/2011 Varsta : 45
Subiect: Re: Cafeaua si sanatatea Lun Ian 09, 2012 9:36 am
Aşa dar Efectele negative a cafelei acţionează asupra: nivelul digestiv hepatita cronică,ciroza,ulcerul, sistemul nervos,hipertensiunea arterială sistemul cardiovascular nu se recomandă femeilor însărcinate femeilor cu menopauză crează osteoporoza guta copiilor pînă la 14 ani nu e benefic pentru sistemul nervos.
Amina Moderator
Mesaje : 11204 Data de inscriere : 14/09/2011 Varsta : 45
Subiect: Re: Cafeaua si sanatatea Lun Ian 09, 2012 9:36 am
E posibil brusc de renunţat la cafea?
Odată ce consumi zilnic cafeaua nu e benefic pentru a renunţa brusc la acest produs.E necesar ca treptat să micşoraţi din nivelul de cofeină .Astfel o cafea conţine 100 mg de cofeină e recomandat să consumaţi pe zi 300-500 mg,deci faceţi calculele.În caz contrar că doriţi să scoateţi din alimentaţia zilnică cafeaua veţi simţi oboseală permanentă,senzaţia de greaţă,tulburări de concentrare,depresie,iritabilitate vă miraţi de ce aşa efecte pur şi simplu cofeină acţionează ca un stimulator pentru sistemul nervos.
Amina Moderator
Mesaje : 11204 Data de inscriere : 14/09/2011 Varsta : 45
Subiect: Re: Cafeaua si sanatatea Lun Ian 09, 2012 9:36 am
Beneficiile cafelei sunt: Minimalizează apariţia diabetului zaharat Reduce boala Parkinson Elimină durerile a muşchilor este recomandat celor care se ocupă cu sportul să consume înainte 2 ceşti de cafea. Minimalizează daunele fumatului Celor ce vreau să slăbească din cantitate ajută la aparatul digestiv Atenţie ! doar celor ce nu au probleme cu sucul gastric Creşte capacitatea de memorie şi atenţie Micşorează capacitatea de histamină Luptă împotriva bolilor hepatice
Conform unor cercetări s-a observat că cafeaua reprezintă un stimul sexual şi anume măreşte potenţa la bărbaţi… şi nu numai la femei măreşte libidoul…
Amina Moderator
Mesaje : 11204 Data de inscriere : 14/09/2011 Varsta : 45
Subiect: Re: Cafeaua si sanatatea Lun Ian 09, 2012 9:37 am
Excesul de cafea si impactul asupra sanatatii Cafeaua este poate cea mai consumata bautura energizanta de pe mapamond. Lipsiti de vlaga, la primele ore ale zilei, bem portia de cofeina, caci cofeina este substanta ce ne induce acea stare de energie si dinamism, poate si de efervescenta intelectuala de care avem atata nevoie pentru o zi de lucru incarcata.
In afara acestei calitati de enegizant aromat, pentru care este consumata de foarte multi dintre noi, cafeaua detine si alte secrete, unele stiute sau intuite, iar altele nici macar banuite de cei mai inraiti cafegii. Si aici nu ne referim doar la efectele benefice asupra organismului uman, ci si la acele efecte mai putin placute sau chiar nedorite, considerate adesea, efecte secundare.
Printre efectele nedorite ale cafelei se numara si consumul acesteia in timpul perioadei de sarcina. Studii recente ale unor cercetatori britanici arata ca o cantitate mare de cofeina, asimilata de organism, afecteaza dezvoltarea sarcinii, putand duce chiar la pierderea sarcinii. S-a constatat astfel ca gravidele, ce consuma mai mult de o ceasca de cafea pe zi, risca sa nasca bebelusi cu greutate foarte mica, comparativ cu cele care se multumesc cu doar o portie zilnica din mult-apreciata bautura.
Cercetari similare in privinta efectelor cofeinei asupra femeilor insarcinate si a nou-nascutilor au demonstrat ca bebelusii mamelor consumatoare de cafea sunt mai nervosi, mai sensibili si plang mai mult, indeosebi in primii ani de viata.
Desi multa lume cunoaste foarte bine acest lucru, trebuie sa amintim cele mai importante aspecte negative ale consumului necontrolat de cafea, si anume: cresterea tensiunii arteriale precum si riscul mare de infarct miocardic la persoanele suferinde de inima.
Foarte cunoscut este efectul diuretic al cafelei, considerat o arma cu doua taisuri. Pe de o parte aceasta ne ajuta sa eliminam excesul de apa din organism, luptand cu succes impotriva retentiei de apa, dar pe de alt parte prea multa cafea poate duce la deshidratare, o afectiune cu multe alte efecte conexe.
Prin urmare, persoanele anemice, cu probleme de greutate sau cu probleme de asimilare a anumitor minerale, precum fier, magneziu, calciu, ar trebui sa consume cafea cu moderatie, caci aceasta impiedica sau reduce de multe ori, sintetizarea acestor substante din alimentele consumate, ingreunand asimilarea substantelor necesare pentru o buna functionare a organismului.
Un efect neplacut al consumul excesiv de cafea, usor de observat, este ingalbenirea dintilor. Cofeina actioneaza in timp, alterand aproape ireversibil culoarea smaltului dintilor nostri. Efectul este cu mult mai vizibil in cazul persoanelor care asociaza consumul de cafea cu fumatul.
Amina Moderator
Mesaje : 11204 Data de inscriere : 14/09/2011 Varsta : 45
Subiect: Re: Cafeaua si sanatatea Lun Ian 09, 2012 9:38 am
Spuma de cafea
Un desert simplu si rapid cu care va puteti servi prietenii la terasa din gradina este spuma de cafea.
Ingredientele necesare sunt urmatoarele:
200 g smantana
2 linguri de lapte
150 g zahar
4 albusuri de ou
2 linguri cu esenta de cafea sau 2 lingurite de nescafe
Modul de preparare:
Smantana se bate cu laptele, pana ce devine spuma.
Albusurile se bat si acestea tot spuma.
Cand devin tari, se adauga zaharul.
Se bate in continuare.
Apoi se adauga smantana si cafeaua.
Se amesteca bine.
Spuma rezultata se tine apoi la rece.
Se scoate de la frigider la momentul servirii.
Amina Moderator
Mesaje : 11204 Data de inscriere : 14/09/2011 Varsta : 45
Subiect: Re: Cafeaua si sanatatea Lun Ian 09, 2012 9:39 am
Inghetata de cafea cu biscuiti
Un desert care va va racori de indata ce l-ati gustat este inghetata de cafea cu biscuiti. Va invitam, asadar, sa realizati o inghetata delicioasa si aromata.
Ingrediente necesare:
inghetata de cafea
8-10 biscuiti
1/2 pahar de cafea foarte tare
Pentru prepararea inghetatei de cafea aveti nevoie de ingredientele:
4 albusuri de ou
200 g frisca
150 g zahar
2 lingurite de nescafe
Modul de preparare este urmatorul:
Se prepara inghetata de cafea.
Albusurile se bat spuma.
Apoi se adauga usor zaharul peste acestea.
Se pune si frisca.
Se amesteca totul usor.
Se adauga si nescafe-ul.
Se pune la inghetat.
Apoi se lasa la frigider.
Cand este aproape congelata, se scoate din frigider si se imbraca pe deasupra cu biscuitii inmuiati in cafea.
Dupa aceea se pune iar la frigider sa se congeleze.
Dupa un timp, cand este congelata, se rastoarna pe un platou.
Se serveste cu placere.
Amina Moderator
Mesaje : 11204 Data de inscriere : 14/09/2011 Varsta : 45
Subiect: Re: Cafeaua si sanatatea Lun Ian 09, 2012 9:40 am
Biscuiti inimioare cu aroma de cafea
Deliciosi de fiecare data cand ii mancam, biscuitii sub diverse forme atractive pot deveni si mai deliciosi. In continuare va prezentam o reteta de biscuiti inimioare cu aroma de cafea.
Iata ingredientele care va sunt necesare:
150 g unt
1/2 pahar cu vin alb
2 linguri de zahar
faina cat cuprinde
1 ceasca cu esenta de cafea
zahar pudra
Modul de preparare este foarte usor:
Untul se freaca impreuna cu zaharul.
Apoi se adauga vinul, esenta de cafea strecurata printr-un tifon si faina cat cuprinde.
Se amesteca totul, obtinandu-se astfel o pasta numai buna de intins.
Aluatul rezultat se framanta bine.
Apoi se intinde o foaie, din care se decupeaza biscuiti in forma de inimioare.
Se pun la copt in tava unsa.
Se presara zaharul pudra peste ei cand acestia sunt gata.
Sursa foto
Amina Moderator
Mesaje : 11204 Data de inscriere : 14/09/2011 Varsta : 45
Subiect: Re: Cafeaua si sanatatea Lun Ian 09, 2012 9:41 am
Exfolierea naturala a pielii cu boabe de cafea
Pentru a indeparta celulele moarte de la suprafata pielii este necesara, cel putin o data pe saptamana folosirea unui scrub, abraziv, care exfoliaza pielea si o lasa catifelata.
Desi exista pe piata multe cosmetice pentru piele, care mai de care cu efect imediat, este de dorit sa incercati sa va preparati la domiciliu un amestec exfoliant care sa va curete pielea, aceasta devenind fina.
Exfolierea pielii cu preparate ce au la baza ingrediente naturale este eficienta.
Asadar, va propunem sa apelati la exfolierea naturala cu boabe de cafea.
Benefica atat pentru ten, cat si pentru corp, cafeaua constituie un excelent abraziv ce stopeaza formarea celulitei si elimina, totodata, celulele moarte fara sa irite pielea.
Cafeaua actioneaza si in cazul varicelor, prevenind aparitia acestora si, in timp, dupa o folosire indelungata, ducand chiar la disparitia acestora.
Scrub pe baza de cafea si zahar brun
Ingredientele necesare sunt urmatoarele:
2 linguri de ulei de migdale dulci sau ulei de floarea-soarelui (sau orice alt tip de ulei)
De asemenea, puteti inlocui uleiul cu crema de corp.
1/4 cana de zat de cafea sau cafea macinata mai mare
1 lingurita de extract de vanilie
1/4 cana de zahar brun
5 picaturi de extract de menta (optional)
Se prepara astfel:
Se incepe cu amestecarea ingredientelor lichide.
Apoi se adauga zaharul brun.
Se pune si zatul de cafea.
Se amesteca bine, pana ce totul devine o pasta omogena.
Cand este gata, se aplica dupa baie.
Se aplica cu un burete sau o manusa de baie, prin miscari circulare pe tot corpul.
In zona gatului, a bustului sau intr-o zona iritata, se evita aplicarea acestui scrub.
De asemenea, se insista mai mult pe zonele adipoase ori cu celulita.
Zonele pe care ati aplicat scrubul se clatesc cu apa.
Nu este necesar sa utilizati si un gel de dus pentru indepartarea scrubului.
Apoi, dupa acest proces, puteti aplica pe pielea curata o lotiune sau un ulei de corp.
Cu siguranta, mai puteti incerca si un alt tratament care are la baza tot boabele de cafea, dar si cuisoare:
Ingredientele necesare sunt cele de mai jos:
3/4 pahar de boabe de cafea
1 lingura de ulei de masline
2 linguri de extract de vanilie
1/3 ceasca de zahar brun
1 lingurita de praf de cuisoare
Modul de preparare este urmatorul:
Boabele de cafea se amesteca cu praful de cuisoare.
Se adauga si zaharul brun.
Apoi toate acestea se pun intr-o rasnita de cafea si se macina putin.
Amestecul macinat se pune intr-un recipient si se amesteca putin.
Se adauga apoi si extractul de vanilie.
Se pune si uleiul de masline.
Se amesteca bine.
Amestecul rezultat se aplica dupa un dus cald.
Se aplica prin masarea circulara a zonelor respective.
Dupa putin timp se clateste pielea.
Se aplica o lotiune pentru hidratarea pielii.
Exfoliantul pe baza de cafea are actiune benefica si asupra zonelor cu celulita.
Actioneaza imediat si reduce aspectul pronuntat si inestetic de coaja de portocala, daca se utilizeaza zilnic timp de minim doua saptamani.
Amina Moderator
Mesaje : 11204 Data de inscriere : 14/09/2011 Varsta : 45
Subiect: Re: Cafeaua si sanatatea Lun Ian 09, 2012 11:33 am
Mituri si adevaruri despre cafeina
Uneori poate fi destul de greu de diferentiat mitul de adevar in cazul cafeinei. Este atat de folosita de catre noi toti, voit sau mai putin, si este pe piata de foarte mult timp. De aceea, exista riscul ca majoritatea informatiilor pe care le avem despre ea, aflate de la parinti, bunici sau consumatori inraiti, sa fie putin distorsionate. De aceea, ne propunem sa analizam cu atentie cele mai des intalnite mituri legate de cafeina si efectele ei asupra organismului si sa descoperim care este, de fapt, adevarul. Este oare cafeina capabila sa induca o dependenta puternica, are ea efecte asemanatoare unor droguri, poate altera calitatea si cantitatea somnului - sunt doar cateva din aspectele ce urmeaza a fi abordate.
Cafeina este de fapt o substanta psihoactiva, ce se gaseste in foate multe plante: in frunzele de ceai, in boabele de cafea, in cola, in fructele guaranei (utilizate in prepararea bauturilor energizante), in boabele de cacao, pentru a amintit doar cateva dintre cele mai frecvente, cu care venim in contact zilnic. Cantitatea de cafeina continuta de aceste plante difera semnificativ de la sursa la sursa. Se pare ca in final, cafeina poate fi destul de importanta, in functie de cantitatea pe care o are produsul de baza brut, de modul de preparare si consumare.
Continutul de cafeina poate fi de aproximativ 160 mg in unele bauturi energizante sau de doar 4 mg in 25 ml de sirop cu aroma de ciocolata. Cafeina din diversele sortimente de cafea difera si ea: varianta arabica este mai slaba comparativ cu varianta robusta, iar o ceasca poate sa contina 40 pana la 140 de mg de cafeina. Nici chiar cafeaua decafeinizata nu este lipsita complet de cafeina. Specialistii au realizate numeroase teste si au ajuns la concluzia ca daca sunt consumate aproximativ 10 cani de cafea decafeinizata, doza totala de cafeina continuta de acestea este asemanatoare cu cea din 2 cani de cafea normala. Atentie deci: cafeaua decafeinizata nu este o solutie practica pentru pacientii dependenti de cafea care au insa si o patologie cardiaca sau hipertensiva care le impune renuntarea la aceasta bautura.
Cafeaua poate sa fie continuta si in anumite medicamente, in special in analgezicele obisnuite, disponibile in farmacii, in medicamente recomandate in stari gripale si in suplimentele alimentare dietetice. Continutul lor efectiv variaza, desigur, foarte mult, insa poate oscila intre 16- 200 mg de cafeina / produs. Exista si comercianti care au realizat o gama foarte diversificata de produse de dus si baie pe baza de cafeina, sustinand ca aceasta se absoarbe transtegumentar.
Amina Moderator
Mesaje : 11204 Data de inscriere : 14/09/2011 Varsta : 45
Subiect: Re: Cafeaua si sanatatea Lun Ian 09, 2012 11:33 am
Specialistii nu au facut insa aceasta descoperire, iar eficienta produselor, strict din acest punct de vedere, nu a fost inca demonstrata. Efectul principal, cel pentru cafeina este atat de consumata si pare atat de atragatoare pentru noi toti este reprezentat de stimularea sistemului nervos central, reducand somnolenta si mentinand organismul, pentru o perioada variabila de timp, in stare de alerta. Suntem capabili sa ne concentram mai bine, sa dam un randament mai bun, sa stam mai mult timp vigili.
Din aceste motive, cafeina este cel mai larg utilizat psihostimulant. In prezent, exista pe piata farmaceutica si tablete continand cafeina- ele sunt utilizate in special de studentii care isi pregatesc examenele sau de persoanele cu activitati care impun constant existenta unui nivel de alerta foarte crescut, deoarece ii ajuta sa se concentreze si le alunga oboseala. Se pare ca peste 90% din populatia adulta a Statelor Unite consuma zilnic, in mod regulat, cafea sau produse cu continut similar de cafeina.
Frunzele de ceai, de exemplu, au un continut de cafeina chiar mai ridicat decat cafeaua propriu-zisa, insa in final, concentratia ei in produsul finit, pe care il consumam este mai redusa deoarece nu este la fel de tare preparat. Pe langa modul de preparare, taria ceaiului este scazuta si de conditiile de crestere, tehnicile de extragere si realizarea produsului comercializat.
Amina Moderator
Mesaje : 11204 Data de inscriere : 14/09/2011 Varsta : 45
Subiect: Re: Cafeaua si sanatatea Lun Ian 09, 2012 11:34 am
Mitul 4: Cafeina este daunatoare femeilor insarcinate
Mitul 5: Cafeina favorizeaza deshidratarea
Mitul 6: Cafeina este daunatoare copiilor
Mitul 7: Cafeina ne trezeste din mahmureala
Mitul 8: Cafeina nu are niciun benificiu pentru sanatate
Amina Moderator
Mesaje : 11204 Data de inscriere : 14/09/2011 Varsta : 45
Subiect: Re: Cafeaua si sanatatea Lun Ian 09, 2012 11:34 am
Mitul 1: Cafeaua induce dependenta Sus
Din pacate, acest mit are un sambure de adevar. Un sambure deoarece depinde ce intelegem prin dependenta. Cafeina este considerata o substanta psihoactiva, insa, comparativ cu alte substante psihoactive, este legala si larg comercializata si extrem de populara. Ea are efecte stimulante pe sistemul nervos central si pe metabolimul organismului si ca urmare este utilizata atat in scop medical cat si recreational, personal. Ea poate fi asemanata nicotinei sau alcoolului deoarece este capabila sa traverseze bariera hematoencefalica si astfel sa patrunda in creier, unde isi exercita efectele. In creier ea interactioneaza cu anumiti receptori si substante neurotransmitatoare si astfel creste starea de alerta, reduce oboseala si imbunatateste tonusul psihic bazal.
Daca insa indivizii consuma cantitati crescute de cafeina pe perioade lungi, atunci si organismul se adapteaza aportului. In urma modificarilor apar doua efecte importante: scade receptivitatea la cafeina (efectul ei este redus semnificativ) si apar reactiile neplacute ale consumului cronic (simptome si semne care pot fi sugestive pentru dependenta de cafeina). Toleranta la cafeina apare relativ repede, in special in cazul consumatorilor de cantitati crescute si a celor care prefera combinarea cafelei cu baturile energizante. Specialistii au desoperit ca toleranta apare daca subiectul consuma 400 mg de cafeina, de trei ori/zi, timp de o saptamana.
Desi se discuta despre dependenta indusa de consumul cronic si excesiv de cafeina, trebuie precizat faptul ca aceasta nu afecteaza viata indiviului din punct de vedere fizic, economic, social, asa cum fac alte substante capabile sa induca dependenta. Reducerea si chiar oprirea brusca a cafeinei poate determina cresterea concentratiei unor neurotransmitatori responsabili de efectele neplacute, in special a adenozinei. Simptomele apar la o zi dupa sistarea cafeinei si ating un maxim in 48 de ore, pentru ca apoi sa se reduca in intensitate si sa dispara complet in 5-6 zile. Cele mai frecvente simptome includ: - Cefalee pulsatila, uneori foarte intensa, acompaniata sau nu de senzatie de greata; - Oboseala permanenta; - Anxietate; - Iritabilitate; - Alterarea starilor psihice, depresie; - Tulburari de concentrare, atentie, somnolenta importanta.
Fara indoiala, renuntarea la cafeina ne poate afecta, uneori serios, cateva zile, insa efectele nu pot fi comparate cu cele ale sindromului de sevraj indus de droguri si subtantele stupefiante. Acesta este motivul pentru care termenul de dependenta indusa de cafeina este mai putin utilizat de catre specialisti.
Amina Moderator
Mesaje : 11204 Data de inscriere : 14/09/2011 Varsta : 45
Subiect: Re: Cafeaua si sanatatea Lun Ian 09, 2012 11:34 am
Mitul 2: Cafeina poate determina insomnii Sus
Organismul absoarbe foarte rapid cafeina. La fel de repede, insa, o si metabolizeaza si o elimina. De acest proces este reponsabil ficatul. Timpul de injumatatire al cafeinei este relativ redus: in medie, organismul elimina jumatate din cantitatea ingerata in aproximativ 4-5 ore, iar dupa 8-10 ore, mai mult de 75% din toata cafeina este deja eliminata. Astfel, majoritatea persoanelor care consuma 1 sau doua cani cu cafea dimineata, nu vor avea probleme seara la culcare deoarece cafeina este eliminata pana atunci.
Daca insa cafeaua este consumata in timpul zilei, este mai concentrata sau depaseste doua cani, pot exista tulbuari ale somnului deoarece organismul nu o poate elimina mai repede. Totusi, cei mai multi dintre noi consumam cafeina cu minim 6 ore inainte de a ne culca, tocmai pentru a evita acest efect neplacut si pentru a resimti avantajele consumului in timpul zilei. Sensibilitatea individuala poate insa sa altereze modul in care ficatul metabolizeaza cafeina si astfel ea poate persista in anumite cazuri mai mult la unii indivizi compartiv cu altii. Persoanele mai sensibile pot avea insomnii dar la fel de bine pot suferi si din cauza altor simptome, in special de natura gastrointestinala: tulburari dispeptice, greata, pirozis.
Consumata in cantitati crescute, pe perioade lungi de timp, cafeina poate determina, la majoritatea persoanelor, ceea ce specialistii numesc cafeinism. Aceasta modificare se caracterizeaza prin nervozitate, iritabilitate, tremor, anxietate, insomnie, cefalee, palpitatii cardiace si numeroase complicatii digestive, deoarece cafeina creste secretia acida a stomacului.
Amina Moderator
Mesaje : 11204 Data de inscriere : 14/09/2011 Varsta : 45
Subiect: Re: Cafeaua si sanatatea Lun Ian 09, 2012 11:35 am
Mitul 3: Cafeina creste riscul aparitiei cancerului, afectiunilor cardiace si osteoporozei Sus
Se pare ca anumite cantitati de cafeina, in jur de 300 mg (echivalentul a trei cesti de cafea) nu influenteaza starea de sanatte a adultilor tineri, care nu au alte probleme de fond. Exista insa si pacienti care sunt mai vulnerabili. Acestia sunt reprezentati in principal de pacientii varstnici diagnosticati cu afectiuni cardiace si hipertensive. 1. Cafeina si osteoporoza
Consumata in cantitati foarte mari, peste 744 mg/zi, cafeina este capabila sa creasca eliminarea renala de calciu si magneziu. In conditiile in care aceste substante se pierd urinar, scade densitatea osoasa si astfel pacientul este predispus osteoporozei si fracturilor. Totusi, studii recente au demonstrat faptul ca echilibrul hidroelectrolitic al persoanelor care consuma cafeina in mod regulat nu este influentat in mod semnificativ de catre aceasta.
Actiunea diuretica a cafeinei este cea care, cel mai probabil, a dat nastere acestui mit. Parerea specialistilor este ca in prezenta unei diete bogate in calciu, persoanele care consuma cantitati moderate de cafeina nu vor fi afectate in mod particular si nu vor dezvolta osteoporoza exclusiv datorita consumului acestei substante. Pentru a elimina suspiciunea ca putem dezvolta ostoporoza ca uramare a consumului de cafeina, putem adauga doua linguri de lapte la fiecare ceasca de cafea pe care o consumam. De retinut! Specialistii au observat ca exista o relatie intre incidenta fracturilor de sold in cazul pacientilor in varsta, in special in cazul femeilor aflate la menopauza (care nu primesc un tratament preventiv antiosteoporotic adecvat) si consumul de cafeina. In prezenta unor factori de risc, adultii varstnici sunt mai sensibili la efectele cafeinei pe metabolismul calciului, comparativ cu adultii tineri sanatosi.
Femeile aflate la menopauza sunt sfatuite sa consulte un specialist si sa ii ceara sfatul daca trebuie sa isi reduca aportul de cafeina la mai putin de 300 mg zilnic. Aceasta recomandare este utila tuturor pacientilor cu istoric de dezechilibre fosfo-calcice, si cu factori de risc pentru aparitia afectiunilor osoase (inclusiv tratament prelungit cu corticosteroizi). 2. Cafeina si bolile cardiovasculare
Persoanele sensibile la cafeina au un risc mai crescut de a dezvolta, pe durata consumului, o crestere temporara a tensiunii arteriale si a ritmului cardiac (tahicardie). Exista insa studii importante care au demonstrat ca nu exista o legatura intre consumul de cafeina si hipercolesterolemiile, aritmiile si bolile cardiovasculare, in general.
Mai mult, unele cercetari un descoperit chiar ca, ingerata in cantitati moderate, cafeina exercita un rol protector cardiac, insa doar in cazul pacientilor cu hipertensiune usoara. In cazul pacientilor diagnosticati cu afectiuni cardiovasculare sau boala cerebrovasculara, specialistii recomanda totusi consultarea medicului curant cu privire la o eventuala ajustare a consumului de cafea.
3. Cafeina si cancerul
Deocamdata nu exista dovezi care sa sustina legatura dintre cafeina si aparitia cancerului, insa se pare ca aceasta are un oarecare rol protector in fata unor anumite tipuri de neoplazii.
Amina Moderator
Mesaje : 11204 Data de inscriere : 14/09/2011 Varsta : 45
Subiect: Re: Cafeaua si sanatatea Lun Ian 09, 2012 11:36 am
Mitul 4: Cafeina este daunatoare femeilor insarcinate Sus
Numeroase studii au concluzionat ca nu exista, cel putin pana in momentul de fata, o legatura intre cantitatea de cafeina (insa nu mai mult de o cana de cafea pe zi) si urmatoarele: - Tulburari de conceptie; - Avorturi spontane; - Malformatii congenitale; - Nasteri premature; - Greutate mica la nastere. De retinut! Specialistii recomanda limitarea consumului de cafeina la maxim 200 mg zilnic (echivalentul a doua cani de cafea). Se pare ca o cantitate mai mare poate dauna produsului de conceptie si poate fi asociat cu avorturile spontane. Inca nu se poate stabili exact legatura dintre aportul mai mare de cafea si riscul de pierdere a sarcinii, deoarece etiologia acesteia este atat de complicata, insa este mai bine sa prevenim si sa reducem acest factor de risc.
Amina Moderator
Mesaje : 11204 Data de inscriere : 14/09/2011 Varsta : 45
Subiect: Re: Cafeaua si sanatatea Lun Ian 09, 2012 11:36 am
Mitul 5: Cafeina favorizeaza deshidratarea Sus
Unul din efectele cafeinei, cand este administrata in cantitati moderate este stimularea diurezei. Pacientul urineaza mai mult si astfel exista riscul de aparitie a unor dezechilibre hidrice. Totusi, cafeina este consumata in bauturi (ceai, cafea, bauturi energizante) si astfel aportul de lichide este mentinut in limite normale.
Ceea ce incearca specialsitii sa sublinieze este faptul ca intr-adevar, cafeina este un diuretic moderat, insa consumata in bauturi ea nu poate fi responsabila de deshidratarea organismului. Exista deci un echilibru intre ce se pierde si ce se ingera, si astfel nu se instaleaza tulburari hidrice. Astfel, trebuie subliniat ca, in final, cafeina nu este un diuretic atat de potent pe cat se credea intial.
Unii specialisti sunt chiar de parere ca apa si cafeina au proprietati diuretice asemanatoare. In plus, consumatorii de cafeina devin mai putin sensibili in timp la efectul diuretic al cafeinei.
Amina Moderator
Mesaje : 11204 Data de inscriere : 14/09/2011 Varsta : 45
Subiect: Re: Cafeaua si sanatatea Lun Ian 09, 2012 11:36 am
Mitul 6: Cafeina este daunatoare copiilor Sus
Un studiu efectuat in anul 2004 a concluzionat ca, la momentul respectiv, copii cu varsta intre 6 si 9 ani consumau aproximativ 22 mg de cafeina zilnic. In momentul actual aceasta cantitate este mai crescuta deoarece bauturile energizante sunt mult mai populare, iar acest trend pare sa ia amploare.
Se pare ca un aport de 300 mg de cafeina/zi nu este periculos pentru copii- nu ii afecteaza din punct de vedere somatic. Specialistii se intreaba totusi daca este sigur si recomandat sa le si oferim copiilor nostri o asemenea cantitate. Copii sunt foarte sensibili la cafeina si pot dezvolta simptome psihice ca urmare a contactului cu aceste psihostimulante.
Anxietate, neliniste, nervozitate, iritabilitate, toate sunt tulburari la care putem expune copiii daca le oferim cafeina (indiferent de forma). In plus, cafeina cu care copii vin in contact se gaseste in sucuri, bauturi energizante, cacao, ciocolata, care sunt foarte bogate in calorii. Astfel, pe langa riscul de tulburari psihice, consumul acestor produse ii expune si obezitatii. Asadar, chiar daca, in sine, cafeina nu determina leziuini organice si nu creste direct riscul de imbolnavire somatica a copiilor, specialistii nu recomanda includerea in dieta zilnica a copiilor produse bogate in cafeina.
Amina Moderator
Mesaje : 11204 Data de inscriere : 14/09/2011 Varsta : 45
Subiect: Re: Cafeaua si sanatatea Lun Ian 09, 2012 11:37 am
Mitul 7: Cafeina ne trezeste din mahmureala Sus
Se pare ca acesta este un adevarat mit. Persoanele doar cred ca se trezesc mai bine din mahmureala daca vor consuma cafeina. Cafeina si alcoolul nu trebuie consumate impreuna niciodata. Cafeina nu anuleaza efectele alcoolului si nici nu modifca metabolizarea acestuia. Timpii de reactie si starea de alerta sunt modificate de consumul de alcool, iar cafeina nu este capabila sa le readuca in parametri normali (sau functionali).
Au fost facute studii care au demonstrat ca riscul de producere a accidentelor este la fel de crescut daca dupa alcool se consuma cafea. Pentru ca efectele alcoolului sa fie indepartate, acesta trebuie eliminat din organism : trebuie absorbit rapid, metabolizat si apoi excretat. Cafeina nu poate sa influenteze nici unul din acesti timpi, ea nu poate decat sa creasca starea de alerta a organismului.
Pacientul va fi mai alert insa reflexele sale vor fi la fel de diminuate, activitatea psihomotorie si capacitatea de coordonarea sunt la fel de alterate. Cafeina este nerecomandata pacientilor cu anumite patologii sistemice, boli cardiace sau diabet zaharat. Specialistii recomanda prudenta maxima pacientilor cu astfel de conditii: acestia nu trebuie sa consume concomitent sau consecutiv cafeina si bauturi alcoolice, deoarece acestea isi pot potenta efectele negative pe care le au asupra organismului si pot induce aparitia tulburarilor de ritm cardiac.