Subiect: Re: Cafeaua si sanatatea Lun Ian 09, 2012 11:37 am
Mitul 7: Cafeina ne trezeste din mahmureala Sus
Se pare ca acesta este un adevarat mit. Persoanele doar cred ca se trezesc mai bine din mahmureala daca vor consuma cafeina. Cafeina si alcoolul nu trebuie consumate impreuna niciodata. Cafeina nu anuleaza efectele alcoolului si nici nu modifca metabolizarea acestuia. Timpii de reactie si starea de alerta sunt modificate de consumul de alcool, iar cafeina nu este capabila sa le readuca in parametri normali (sau functionali).
Au fost facute studii care au demonstrat ca riscul de producere a accidentelor este la fel de crescut daca dupa alcool se consuma cafea. Pentru ca efectele alcoolului sa fie indepartate, acesta trebuie eliminat din organism : trebuie absorbit rapid, metabolizat si apoi excretat. Cafeina nu poate sa influenteze nici unul din acesti timpi, ea nu poate decat sa creasca starea de alerta a organismului.
Pacientul va fi mai alert insa reflexele sale vor fi la fel de diminuate, activitatea psihomotorie si capacitatea de coordonarea sunt la fel de alterate. Cafeina este nerecomandata pacientilor cu anumite patologii sistemice, boli cardiace sau diabet zaharat. Specialistii recomanda prudenta maxima pacientilor cu astfel de conditii: acestia nu trebuie sa consume concomitent sau consecutiv cafeina si bauturi alcoolice, deoarece acestea isi pot potenta efectele negative pe care le au asupra organismului si pot induce aparitia tulburarilor de ritm cardiac.
Amina Moderator
Mesaje : 11204 Data de inscriere : 14/09/2011 Varsta : 45
Subiect: Re: Cafeaua si sanatatea Lun Ian 09, 2012 11:37 am
Mitul 8: Cafeina nu are niciun benificiu pentru sanatate Sus
Cafeina are anumite beneficii pentru sanatate, ea nu este chiar asa daunatoare pe cat am fi tenati sa ne inchipuim. Cele mai cunoscute beneficii ale consumului de cafeina sunt reprezentate de cresterea starii de alerta, de ameliorarea capacitatii de concentrare, a capacitatii de socializarea cu cei din jur si imbunatatirea starii de energie a organismului.
Alte efecte benefice ale cafeinei includ:
1. Imbunatatirea statusului imun al organismului datorita efectului antiinflamator al cafeinei.
2. Ameliorarea simtpomelor induse de reactiile alergice datorita capacitatii de reducere a concentratiei de histamina.
3. Reducerea riscului de aparitie sau agravare a unor boli precum: boala Parkinson, cancer colorectal, diabet zaharat tip 2, boli hepatice.
In ciuda efectelor benefice ale cafeinei, trebuie precizat faptul ca aceasta are si reactii neplacute, mai ales daca se consuma cantitati mari pe perioade lungi de timp. Ea poate fi o cauza importanta de aparitia a ulcerului gastric, a tulburarilor dispeptice, a aritmiilor cardiace sau tulburarilor psihice (halucinatii, psihoze, depresii, manii).
Ea trebuie consumata cu moderatie pentru ca efectele benefice sa fie cele care predomina. Astfel ne vom putea bucura cu adevarat de o ceasca savuroasa de cafea.
Amina Moderator
Mesaje : 11204 Data de inscriere : 14/09/2011 Varsta : 45
Subiect: Re: Cafeaua si sanatatea Lun Ian 09, 2012 11:40 am
Cofeina este un alcaloid. Alcaloizii sunt otravuri de obicei. Atropina de exemplu e un alcaloid, iti dilata pupilele si nu mai vezi o saptamana dupa aceea. Alcaloizii de asemenea au efect puternic in cantitati foarte mici. Cofeina nu este exceptia de la regula.
Cofeina este cel mai utilizant stimulent intelectual din lume.
Cofeina isi ia numele de la cafea, Coffea arabica (exista si Coffea robusta, contine mai multa cofeina ca arabica). Cu toate acestea cofeina mai exista si in ceai verde/negru (Camellia sinensis) si e numita impropriu teina. Mai exista si in guarana si este numita guaranina. Mai exista si in Yerba Maté (Ilex paraguariensis) si se numeste mateina. E de fapt cofeina, nu altceva.
Cofeina actioneaza asupra receptorilor adrenalinei din creier si din inima. Ea produce excitatie a sistemului nervos central. Te face mai atent, mai inteligent si iti imbunatateste memoria. Scade oboseala, te trezeste, este antidot al narcoticelor (somniferelor, alcoolului). Produce hipertensiune arteriala, este contraindicata batranilor (ei de obicei sufera de aceasta boala). Poate produce infarct de miocard in cazul celor susceptibili (care au angina pectorala). Produce hipersecretie de acid in stomac si de aceea produce arsuri. Beti cafea dupa masa, pe stomac plin. Poate produce ulcer in timp. Produce diureza, dilata vasele de sange din rinichi si mareste puterea de filtrare a acestora, se elimina o cantitate mai mare de apa prin urina din aceasta cauza. Foarte utila in dureri de cap. Produce durere de cap de ricoseu, mai intai ia durerea de cap, pe urma produce durere de cap datorita abstinentei. De asemenea creste puterea analgezica a analgezicelor (aspirina etc). Stimuleaza muschii, creste capacitatea de efort fizic. Creste temperatura corpului cu 1-1,5 grade Celsius. Creste metabolismul organismului cu 10-25%, util in cazul celor ce vor sa slabeasca din greutate. Reduce pofta de mancare (apetitul). Dilata bronhiile (plamani) fiind utila in astm. Poate produce atacuri epileptice in cazul epilepticilor. Bun laxativ, de baut dimineata (merge si nessul si cea fara cofeina, mai indicata).
In doze mari: anxietate (frica), palpitatii, agitatie, iritabilitate, tremuraturi, tiuituri in urechi (pocnesc urechile).
Amina Moderator
Mesaje : 11204 Data de inscriere : 14/09/2011 Varsta : 45
Subiect: Re: Cafeaua si sanatatea Lun Ian 09, 2012 11:42 am
A nu se folosi de gravide sau femei ce alapteaza !!!
Cofeina este un stimulent tipic al lumii moderne, este un drog corporatist. Deoarece este promovata competitia intre angajatii unei firme, dupa cateva cesti de cafea angajatii vor fii atat de nervosi si usor de iritat incat cu siguranta o sa inceapa la un moment dat sa se certe intre ei. Vor fi foarte competitivi unii cu ceilalti, ca niste caini. Din punctul meu de vedere nu mi se pare sanatos consumul de cafea si cofeina in cantitati mari. Este un obicei prost care duce la numeroase probleme de sanatate.
Urmati legea de aur: putin si rar. Nu beti cafea in fiecare zi. Veti dobandi toleranta, nu isi va mai face efectul cafeaua, va trebui sa beti din ce in ce mai multa. Beti cateva zile si faceti pauza!
Exista medicamente OTC cu cofeina. CAFFETIN de ALKALOID D.O.O. - SLOVENIA, contine cofeina (multa), aspirina, paracetamol, codeina in cantitati mici. La fel ca si FASCONAL de GEDEON RICHTER ROMANIA. Acestea contin cantitati destul de mari de codeina. Sunt puternic analgezice si cu toate acestea se pot cumpara fara reteta. Mai e antinevralgicul de la Zentiva, aspirina, cofeina, paracetamol si atat. Cantitati mici din fiecare. Foarte bun, foarte eficient. Dupa mine este o idee foarte buna sa iti tratezi o durere de cap cu antinevralgic deoarece contine 3 medicamente, nu unul singur. Efectul este cel adunat. Panadol Extra, contine paracetamol si multa cofeina.
Amina Moderator
Mesaje : 11204 Data de inscriere : 14/09/2011 Varsta : 45
Subiect: Re: Cafeaua si sanatatea Lun Ian 09, 2012 11:45 am
Cafeaua solubila este o sursa de hidratare, care ajuta la mentinerea unui nivel optim de hidratare in fiecare zi In perioada torida a verii, organismul pierde o cantitate mai mare de apa si risca sa se deshidrateze. Pentru a mentine un echilibru si o stare de sanatate permanenta, ar trebui sa consumam aproximativ 6-8 cani, echivalentul a 1,5 – 2 litri, din diverse lichide pe parcursul intregii zile. Cafeaua solubila contribuie la cantitatea zilnica de fluide de care are nevoie corpul nostru pentru a fi hidratat.
Timp indelungat a existat conceptia gresita ca prin consumul de cafea organismul uman se deshidrateaza. Studiile recente in domeniu furnizate de NESCAFÉ, au demonstrat ca o cantitate moderata de cafea solubila este o sursa de hidratare .
Studiul realizat de catre cercetatorul american Lawrence Armstrong – Fluid, electrolyte and renal indices of hydration during 11days of controlled caffeine consumption - citat de NESCAFÉ, a aratat ca prin consumul de cafea nu se accelereaza eliminarea lichidelor din organism. Impreuna cu celelalte lichide, cafeaua asigura nivelul de fluid necesar pentru hidratare, intr-o maniera similara cu cea a apei. In urma consumului de cafea, corpul nostru retine cea mai mare parte din lichid, pana la un procent de 84%.
Expunerea intensa la soare, activitatea fizica sau vremea caniculara sunt factori externi care determina pierderea accelerata a apei din organism. Nevoia zilnica de hidratare variaza de la o persoana la alta in functie de varsta, sex, activitatea desfasurata sau mediul in care ne petrecem cea mai mare parte a zilei. Spre exemplu, pentru persoanele cu o activitate fizica intensa sau care lucreaza in spatii cu temperaturi ridicate, cantitatea de lichide recomandate ajunge pana la 3 litri/zi.
“Rezultatele studiilor citate de NESCAFÉ au demonstrat ca un consum moderat de 2-3 cani de cafea pe zi ne ajuta la hidratarea corpului. Cafeaua solubila are proprietatea ca, alaturi de celealte lichide, sa ne fereasca de deshidratare si de aceea nu trebuie evitata nici macar in perioadele caniculare. Bineinteles, va trebui sa bem si suficienta apa, sa consumam fructe, legume sau supe pentru a ne mentine corpul hidratat si sanatos.”, declara Elena Dobrescu, specialist NESCAFE in nutritie.
In cadrul programului de informare “Despre cafea cu sanatate”, NESCAFÉ va prezenta beneficiile cafelei solubile asupra organismului uman. Astfel, consumatorii vor intelege ca un consum moderat de cafea solubila actioneaza in mod pozitiv asupra sanatatii corpului si performantei mentale.
Amina Moderator
Mesaje : 11204 Data de inscriere : 14/09/2011 Varsta : 45
Subiect: Re: Cafeaua si sanatatea Lun Ian 09, 2012 11:47 am
Cafeaua - cel mai iubit aliment-medicament Arborele de cafea este un arbust cu o inaltime maxima de 12 metri ce face parte din familia rubiaceelor. Desi se considera ca peninsula Arabiei este patria sa de origine, de fapt arborele de cafea provine din Abisinia.
Locul unde s-au descoperit calitatile cafelei este Arabia, aflam de la Garbo, cunoscuta fiind povestea pastorului ce observase un comportament ciudat al caprelor sale dupa ce acestea mancau cu pofta zilnic semnintele unui arbust ce s-a dovedit mai tarziu a fi chiar “producatorul” cafelei pe care astazi o bem cu totii.
Frunzele arborelui de cafea sunt alungite, cu nervuri puternice si o suprafata aproape lucioasa, fiind carnoase si consistente.
Florile apar la baza frunzelor si sunt de culoare alba.
Cel mai interesant este insa fructul, care are forma unei cirese. In dezvoltarea sa, acest fruct parcurge trei stadii de culoare – verde, rosie si, in cele din urma, violeta, in fiecare asemenea “cireasa” gasindu-se doua boabe miraculoase, tainice.
In cazul arborelui de cafea, valoare medicinala au, in primul rand, boabele. Totusi, se pare ca si frunzele detin cateva virtuti terapeutice, si chiar si coaja. Modul de preparare al boabelor de cafea este binecunoscut de mai bine de cateva dute de ani – decoct si infuzie. Din boabe se extrage cafeina, un adevarat medicament al naturii.
Substante active importante: extrem de cunoscutul alcaloid numit cafeina, cafeona si tanin.
Intrebuintari
Cafeaua, mai exact extractul apos al semintelor arborelui de cafea, este un puternic tonic al sistemului nervos central, in primul rand al scoartei cerebrale.
Cafeaua este si un bun diuretic.
S-a constatat si faptul ca imbunatateste circulatia sangelui, ca dilata caile respiratorii, ca fluidizeaza mucoasele de pe caile respiratorii si ca echilibreaza compozitia sucului gastric.
Cafeaua este totodata un adevarat accelerator al inimii. Combate astenia si are o influenta benefica chiar si in cazul bolilor infectioase.
Rezultatele bune obtinute prin consumul cafelei pot fi insa puse sub semnul intrebarii in cazul in care acest consum este repetat si in cantitate mare. Astfel, cei care sufera de insomnie sau hipertensiune arteriala ar trebui sa isi limiteze drastic consumul de cafea.
Amina Moderator
Mesaje : 11204 Data de inscriere : 14/09/2011 Varsta : 45
Subiect: Re: Cafeaua si sanatatea Dum Ian 15, 2012 12:48 am
La o cafea despre horoscop
Cu totii consultam sau macar o data in viata am consultat horoscopul.
Daca nu am consultat horoscop zilnic sau horoscopul saptamanal, sigur fiecare dintre noi ne-am uitat peste compatibilitatile dintre zodii sau descrieriile generale ale fiecarei zodii, nu?
In fiecare cotidian sau la fiecare emisiune matinala de la televizor regasim si rubrica nelipsita numita horoscop. Acum avem la dispozitie si o sumedenie de site-uri ce ne ofera date complete despre horoscop, recent am gasit pe un site si o rubrica dedicata animalelor, in care se prezenta personalitatea animalelor de companie in functie de semnul zodiacal sub care s-au nascut.
Intra horoscopul prea mult in viata noastra?
Acesta este o intrebare pe care trebuie sa si-o adreseze fiecare dintre noi, cunosc persoane care isi ghideaza actiunile dupa ceea ce prezice astrologul lor de incredere.Indiferent daca credem sau nu in horoscop, cert este ca majoritate dintre noi il consulta mai des sau mai rar.
Horoscopul este plasmuit de astrologi inca din cele mai vechi timpuri a omenirii, astrologii erau oameni de vaza ce sfatuia regi si imparati asupra deciziilor pe care urma sa le ia acestia, in vremurile indepartate sfaturile date de astrologi erau un factor de decizie foarte important.
Horoscopul se bazeaza pe asa zisa citirea in stele, acesta are 12 zodii – cate o zodie pentru fiecare interval de aproximativ 28 de zile.
Voi credeti in horoscop? Va bazati pe ceea ce va prezic astrele?
Amina Moderator
Mesaje : 11204 Data de inscriere : 14/09/2011 Varsta : 45
Subiect: Re: Cafeaua si sanatatea Dum Ian 15, 2012 12:51 am
Cafeaua ideala
Dimineata perfecta alaturi de o cafea ideala
Intr-adevar, oricat de mohorata ar fi o zi, o cafea buna te trezeste si mai mult de atat iti poate insenina ziua. Iar cand vine vorba de alegerea unei anumite marci de cafea sunt destul de pretentioasa si refuz cu politete o cafea de proasta calitate. Avand aceasi pasiune pentru cafeaua buna de dimineata, prietenii ne-au facut cadou un espressor de cafea, iar schimbarea a venit imediat. Parca cea mai buna cafea era cea de acasa, iar gustul era cu adevarat desavarsit.
Bineinteles, am facut un studiu de piata si am ales a o anumita marca si anume Lavazza. Iar mai nou odata aparute si aceste capsule cafea Lavazza Blue, ma tenteaza pe zi ce trece sa ne cumparam un aparat nou si sa ne pregatim o cafea cu capsule Lavazza Blue. Iar cel mai mult ma tenteaza varietatea de capsule: Intenso, Delicato, Dolce, Fara Cofeina Soave, Fara Cofeina, LB Ricco. Cel mai uimitor este ca pe langa cafea, poti savura si un ceai preparat din capsule cu aroma de: fructe de padure, lamaie, de menta, menta si lamaie, verde, piersica. Plus ca au si seturi de capsule pentru o bautura de orz. Absolut uimitor! Doar citind toate aceste sortimente deja iti poti imagina cum dimineata soarele bate stingher in geam, iar tu iti spui: “Azi am chef de o cafea Lavazza Blue Intenso!” Acea combinatie perfecta ce contine 40 % cafea Arabica braziliana si 60% robusta asiatica umple ceasca de cafea cu aroma vioaie, intense si o crema densa, dar si persistenta. Iar in zilele in care aveti chef de o leneveala cu o ceasca de cafea, ar fi perfecta o Lavazza Blue Caffe Crema Dolce cu o cafea 100 % Arabica, avand o cremozitate excelenta si se pot prepara mai mult mai multe bauturi pe baza de cafea, dar si un cappuccino delicios cu o spuma consistenta! Iar pentru persoanele cu probleme de sanatate, dar si mamici cu burtici, inclusiv eu, recomand cu o deosebita caldura cafeaua decofeinizata, cu putin Lapte praf special conceput pentru a crea combinatia perfecta. Este greu sa renunti la cafea atunci cand ramai insarcinata si te gandesti la binele copilului. Tocmai de aceea Lavazza a conceput doua tipuri de cafea decofeinizata in functie de preferintele fiecarei persoane.
Si acum sa ne gandim la o seara racoroasa de sfarsit de vara, un sezlong, valurile marii si luna sclipind prin apa, dar si o ceasca de ceai calduta. Oare exista ceva mai placut?
Cu siguranta, in cel apropiat viitor ne vom achizitiona un espressor nou si vom incerca toate aceste minunatii, dar pe voi va invit sa ne expuneti parerile voastre in legatura cu aceste capsule minune.
Va doresc o cafea ideala cu dimineti perfecte tuturor!
Amina Moderator
Mesaje : 11204 Data de inscriere : 14/09/2011 Varsta : 45
Subiect: Re: Cafeaua si sanatatea Dum Ian 15, 2012 12:51 am
Cafeaua la americani Cum isi beau Americanii Cafeaua
Multi oameni din intreaga lume cred ca americanii beau cafea de plictiseala. Sau cred ca americanii nu au cafea la fel de gustoasa ca in alte parti ale lumii. Si nu mai mentionam faptul ca un numar mare de oameni cred ca americanii iau baturi de cafea originare din alte tari si strica modul in care acestea ar trebui sa fie preparate cu adevarat.
In multe restaurante, o ceasca de cafea simpla costa foarte putin si o poti umple din nou pe gratis de cate ori doresti. Deoarece aceasta cafea este adesea fara gust, poti sa o aromezicu crema si zahar, dupa cum doresti.
Acum, luati Italia ca exemplu. Puteti vizita cafenele minunate italiene pentru o ceasca mica de espresso. Pentru a face un espresso Italian ai nevoie de echipamentul portivit, care nu este ieftin prin orice mijloace. Cu toate acestea gustul face considerabil efortul pentru alte incoveniente.
In multe locuri din intreaga lume, consumul de cafea nu este doar un consum de bautura; este o intreaga experienta. Americanii au numeroase masini care sunt utilizate pentru a face cafea. Cu toate acestea este un soc pentru multi vizitatori sa vada cafeaua servita in cesti de plastic sau hartie.
Cafeaua Americana este vazuta ca o bautura slaba si apoasa. Francezii, de exemplu, indragesc cafeaua bogata, neagra si tare.
O alta nemultumire a oamenilor la cafeaua Americana este temperatura la care este servita. Se pare ca multi cred ca modul corect de a servi o ceasca de cafea este foarte calda, desi nu foarte fierbinte. In America, oamenii isi prefera cafeaua sa fie aproape in masura sa arda limba.
In Italia de Nord, precum si in tarile scandinave, au o calitate mai buna la boabe si-si prajesc boabele mult mai putin decat fac americanii , lucru care de obicei, schimba foarte mult gustul unei cesti de cafea.
Oamenii din alte tari care se duc in America si comanda un espresso de la un magazin de cafea sau o cafenea sunt de cele mai multe ori dezamagiti si gasesc aroma diferita fata de cum se asteaptau.
Trebuie sa te intrebi daca este cu adevarat vina americanilor faptul ca produsele lor de cafea nu sunt cum alti oameni ar vrea sa fie. La urma urmei, foarte putini americani au avut sansa sa guste o cafea de calitate superioara cu boabe usor prajite.
De obicei, americanii au cumparat cafea care este, adesea, facuta din boabe care sunt foarte putin prajite si au o calitate comparativ slaba. Deci, nu este o surpriza calitatea slaba a cafelei pentru oamenii care sunt obisnuiti cu ceva mai bun.
Americanii sunt de asemenea expusi la cafea care a fost arsa prea tare dar pusa intr-o punga frumoasa ca sa para gourmet si destul de atragatoare. Este esential sa fim constienti ca boabele utilizate in creerea zatului sunt la fel de esentiale precum, felul in care este prajita boaba.
Daca preferi cafea cu foarte mult zahar si lapte este de preferat sa folosesti un amestec mai inchis. Cu toate aceastea, cafeaua mai buna este preferat mai deschisa. Cand o cafea este facuta din zat foarte maruntit, este de multe ori incredibil de usor de a te bucura de gustul cafelei asa cum este. Nu vei vrea sau nu vei avea nevoie sa ascunzi savoarea amestecului de cafea prin zahar sau lapte.
Amina Moderator
Mesaje : 11204 Data de inscriere : 14/09/2011 Varsta : 45
Subiect: Re: Cafeaua si sanatatea Dum Ian 15, 2012 12:53 am
Cum să preparaţi o cafea excepţională
Nu este important doar aparatul de preparare a cafelei pentru a obţine o cafea excelentă – cele “patru principii fundamentale” ale proporţiei, granulaţiei, apei şi prospeţimii sunt chiar mai importante. Înarmaţi cu câteva cunoştinţe despre cafea, puteţi prepara cafele senzaţionale cu o cafetieră (french press), un filtru de cafea sau un espresor.
Proporţia
Folosiţi proporţia corectă dintre cafea şi apă – acesta este cel mai important pas în prepararea unei cafele perfecte. Pentur a obţine o ceaşcă de cafea plină de savoare, noi recomandăm 10 grame de cafea la fiecare 180 de mililitri de apă. Dacă este prea puternică pentru dumneavoastră, mai puteţi adăuga puţină apă fiebinte pentru a o potrivi gustului dumneavoastră.
(10 grame de cafea pentru 180 mililitri de apă) Granulaţia
Diferitele metode de preparare a cafelei necesită diferite granulaţii, dar în general – cu cât prepararea cafelei durează mai puţin timp, cu atât mai fină trebuie să fie măcinată cafeaua. De exemplu, cafeaua măcinată pentru espresor nu ar trebui niciodată da fie foarte fină, deoarece prepararea durează numai 18-23 secunde. Dar pentru o cafetieră (french press), cafeaua măcinată trebuie să aibă granulele mai mari, deoarece apa şi cafeaua interacţionează timp de patru minute.
Espresor: Granule foarte fine Cafea la filtru: Granule medii French press: Granule mai mari Apa
O ceaşcă de cafea conţine 98% apă. În concluzie apa pe care o folosiţi pentru a prepara cafeaua ar trebui să fie limpede, proaspătă şi să nu aibă impurităţi. Apa încalzită până aproape de punctul de fierbere (90° până la 96° C) este perfectă pentru a extrage toate aromele cafelei. Dacă este mai rece de atât, apa nu poate pune în valoare cafeaua.
Apă curată = Cafea mai bună Prospeţimea
Cafeaua este un produs proaspăt şi dusmanii ei sunt oxigenul, lumina, căldura şi umezeala. Pentru a menţine cafeaua proaspătă, depozitaţă-o într-un recipient ermetic şi opac, la temperatura cameri. În acest fel o puteţi menţine timp de o săptămână. Pentur cele mai bune rezultate, cafeaua trebuie măcinată chiar înainte de prepararea ei.
Cafea prospătă = Măcinată de mai puţin de o săptămână
Amina Moderator
Mesaje : 11204 Data de inscriere : 14/09/2011 Varsta : 45
Subiect: Re: Cafeaua si sanatatea Dum Ian 15, 2012 12:54 am
Tehnici de degustare a cafelei În cele din urmă, degustarea are ca scop compararea şi contrastarea diverselor cafele. Când degustaţi doar un tip de cafea, este foarte greu deoarece nu aveţi cu ce să o comparaţi.
Dar dacă încercaţi două sau trei cafele, puteţi să le comparaţi nu numai din punct de vedere al preferinţei dumneavoastră, dar şi în termeni de aromă, aciditate, consistenţă şi savoare. Avem un sfat: când degustaţi mai multe cafele, degustaţă-le mai întâi pe cele mai uşoare, trecând treptat la tipuri de cafea mai puternice.
Aromă
Aroma este primul indiciu care vă poate indica ce cafea degustaţi. De fapt, o mare parte a gustului se datorează de fapt simţului olfactiv – de aceea cafeaua poate mirosi atât de sublim şi avea un gust atât de plin. Aciditate
În termeni de degustare a cafelei, acesta nu înseamnă acru sau amar. Aciditate înseamnă capacitatea cafelei de a fi înviorătoare, tonică, şi de a avea proprietatea de a vă spăla palatul gurii şi intensitatea ei poate varia de la redusă până la ridicată. Pentru a înţelege exact la ce ne referim, gândiţi-vă la totalitatea gamei de la apă plată până la apă minerală. O cafea latino-americană, de exemplu Colombia Nariño Supremo, este foarte revigorantă, de aceea spunem că are o aciditagte ridicată. pe de altă parte, o cafea ca Sulawesi este catifelată şi discretă – are o aciditate redusă. Consistenţă
Aceasta reprezintă greutatea sau grosimea cafelei pe limbă şi poate varia de la consistenţă uşoară până la o cafea consistentă. Pentru a vă face o idee, noi adesea folosim termenul “siropoasă” pentru a descrie o cafea consistentă, aşa cum este Sumatra. Savoare
Aceasta este îmbinarea tuturor caracteristicilor aromei, acidităţii şi consistenţei, creând o imagine de ansamblu. Savoarea cafelei vă aminteşte de ceva anume? De exemplu, de cele mai multe ori când bem cafea Kenya ne reaminteşte de gustul grapefrutului. Este doar aromă subtilă de citrice care o însoţeşte, şi când spunem asta, nu spunem că Kenya ar avea aromă de grapefrut – gustul este tot cel de cafea. Există multe moduri diferite de a descrie savoarea cafelei, la fel ca pentru descrierea zăpezii.
ASI Colaborator
Mesaje : 1622 Data de inscriere : 03/10/2011 Varsta : 46
Subiect: Re: Cafeaua si sanatatea Dum Ian 15, 2012 1:07 am
Amina a scris:
Cafeaua ideala
Dimineata perfecta alaturi de o cafea ideala
Intr-adevar, oricat de mohorata ar fi o zi, o cafea buna te trezeste si mai mult de atat iti poate insenina ziua. Iar cand vine vorba de alegerea unei anumite marci de cafea sunt destul de pretentioasa si refuz cu politete o cafea de proasta calitate. Avand aceasi pasiune pentru cafeaua buna de dimineata, prietenii ne-au facut cadou un espressor de cafea, iar schimbarea a venit imediat. Parca cea mai buna cafea era cea de acasa, iar gustul era cu adevarat desavarsit.
Bineinteles, am facut un studiu de piata si am ales a o anumita marca si anume Lavazza. Iar mai nou odata aparute si aceste capsule cafea Lavazza Blue, ma tenteaza pe zi ce trece sa ne cumparam un aparat nou si sa ne pregatim o cafea cu capsule Lavazza Blue. Iar cel mai mult ma tenteaza varietatea de capsule: Intenso, Delicato, Dolce, Fara Cofeina Soave, Fara Cofeina, LB Ricco. Cel mai uimitor este ca pe langa cafea, poti savura si un ceai preparat din capsule cu aroma de: fructe de padure, lamaie, de menta, menta si lamaie, verde, piersica. Plus ca au si seturi de capsule pentru o bautura de orz. Absolut uimitor! Doar citind toate aceste sortimente deja iti poti imagina cum dimineata soarele bate stingher in geam, iar tu iti spui: “Azi am chef de o cafea Lavazza Blue Intenso!” Acea combinatie perfecta ce contine 40 % cafea Arabica braziliana si 60% robusta asiatica umple ceasca de cafea cu aroma vioaie, intense si o crema densa, dar si persistenta. Iar in zilele in care aveti chef de o leneveala cu o ceasca de cafea, ar fi perfecta o Lavazza Blue Caffe Crema Dolce cu o cafea 100 % Arabica, avand o cremozitate excelenta si se pot prepara mai mult mai multe bauturi pe baza de cafea, dar si un cappuccino delicios cu o spuma consistenta! Iar pentru persoanele cu probleme de sanatate, dar si mamici cu burtici, inclusiv eu, recomand cu o deosebita caldura cafeaua decofeinizata, cu putin Lapte praf special conceput pentru a crea combinatia perfecta. Este greu sa renunti la cafea atunci cand ramai insarcinata si te gandesti la binele copilului. Tocmai de aceea Lavazza a conceput doua tipuri de cafea decofeinizata in functie de preferintele fiecarei persoane.
Si acum sa ne gandim la o seara racoroasa de sfarsit de vara, un sezlong, valurile marii si luna sclipind prin apa, dar si o ceasca de ceai calduta. Oare exista ceva mai placut?
Cu siguranta, in cel apropiat viitor ne vom achizitiona un espressor nou si vom incerca toate aceste minunatii, dar pe voi va invit sa ne expuneti parerile voastre in legatura cu aceste capsule minune.
Va doresc o cafea ideala cu dimineti perfecte tuturor!
Amina am avut ocazia de a savura aceste cafele despre care tocmai ai postat,intr-adevar sunt delicioase chiar si ceaiul de lamaie este delicioseu am baut aceste delicii in Italia dar in Romania nu am auzit sa fie inca
Amina Moderator
Mesaje : 11204 Data de inscriere : 14/09/2011 Varsta : 45
Subiect: Re: Cafeaua si sanatatea Dum Ian 15, 2012 10:01 pm
Istoria unei cafele fierbinti
In fiecare dimineata, peste un miliard de cesti de cafea sunt savurate de oameni din toate colturile lumii. Devenita cea mai populara bautura din lume, cafeaua a avut o evolutie interesanta de-a lungul istoriei. Legenda cafelei
Potrivit unei legende, efectul energizant al boabelor de cafea a fost descoperit de un pastor din Etiopia, pe nume Kaldi, in timp ce-si urmarea oile pascand. El a observat ca oile deveneau mult mai active dupa ce mancau fructele rosii ale unei plante ciudate, fructe care aratau ca niste cirese, si a realizat in curand ca euforia oilor era provocata chiar de “ciresele” plantei. Incercandu-le el insusi, si-a dat seama ce efect minunat are cafeaua.
Apoi, Kaldi le-a aratat descoperirea unor calugari, care au inceput sa bea boabele de cafea cu apa ca sa poata sta treji mai multa vreme pentru a se ruga. Cu toate astea, a fost greu ca ei sa tina secretul cafelei mult timp, asa ca, in curand, vesti despre boabele miraculoase au ajuns in Peninsula Arabiei.
Varianta istorica
Oricat de frumos ar fi sa crezi in legende, se pare totusi ca istoricii au alta parere despre aparitia cafelei. Ei spun ca primele boabe de cafea au fost aduse in Etiopia (de unde a pornit si legenda) de vapoare din Yemen, unde cafeaua fusese descoperita inca din secolul al VI-lea. Apoi, vestea s-a raspandit si, odata ce cafeaua a ajuns in orase-cheie ale acelor vremuri, precum Cairo sau Mecca, ea a devenit cu adevarat faimoasa.
Ceea ce e, totusi, amuzant e ca, atunci cand cafeaua a ajuns in Arabia, a durat destul de mult pana cand oamenii de acolo sa se obisnuiasca cu bautura. Asta pana cand otomanii au inceput sa bea cafea zilnic, adaugandu-i si mirodenii de tot felul (asa s-a nascut cafeaua turceasca).
Ce nu stiati despre cafea
De-a lungul vremii, cafeaua a avut si alte implicatii istorice. In primul rand, dupa “Partida de ceai de la Boston” (cand americanii s-au razvratit impotriva taxelor foarte mari puse pe ceai de catre englezi), intreaga America a trecut de la ceai la cafea. Pe atunci, bautul cafelei simboliza libertatea. De asemenea, atat revolutia americana, cat si cea franceza s-au nascut in cafenele.
Laptele, ca un aditiv la cafea, a devenit popular in 1680, cand un doctor francez a recomandat cafeaua cu lapte in scopuri medicinale, iar obiceiul de a pune zahar in cafea se pare ca a inceput in 1715, la curtea regelui Ludovic al XIV-lea, in Franta. In lumea araba de odinioara, cafeaua era un element atat de important in cadrul unei familii, incat unul dintre criteriile pentru care o femeie se putea desparti legal de sotul sau era ca acesta refuzase sa-i prepare cafeaua.
In 1674, in Londra, un grup de femei au format Petitia Femeilor Impotriva Cafelei, plangandu-se de faptul ca sotii lor petreceau prea multa vreme in cafenele si prea putina acasa, alaturi de ele.
Sarind in timp, putem spune ca cel mai avid bautor de cafea a fost Honore de Balzac, care avea obiceiul de a bea 40 de cani de cafea pe zi, pentru a putea scrie.
In zilele noastre, cafeaua este cea mai populara bautura pe glob, cu peste 400 de miliarde de cesti baute in fiecare an. De asemenea, ea se afla pe lista celor mai cunoscute mirosuri, alaturi de bere si unt de arahide. Si sa nu uitam ca in ultimele trei secole, 90% din toti oamenii care traiesc in lumea occidentala au trecut de la ceai la cafea.
Amina Moderator
Mesaje : 11204 Data de inscriere : 14/09/2011 Varsta : 45
Subiect: Re: Cafeaua si sanatatea Dum Ian 22, 2012 1:09 am
Stii cum este produsa cafeaua solubila? Exista diferente foarte mici in procesul de productie a cafelei sub forma solubila si macinata, ambele pastrand calitatea boabelor intacta. Afla cum este produsa cafeaua solubila si in ce cantitate se consuma!
Este usor sa ne inchipuim etapele prin care se ajunge la produsul final de cafea macinata, insa ce se schimba in procesul de productie pentru a obtine cafeaua solubila? In primul rand, specialistii sustin ca tehnologia utilizata in producerea cafelei macinate si solubile nu afecteaza calitatea boabelor si pastreaza intacte proprietatile lor.
Daca este sa vorbim despre diferentele in producerea celor doua produse finale, singura etapa care se adauga in cazul cafelei solubile consta in filtrarea apei prin una dintre cele doua tehnologii: spray-drying sau freeze-drying. Iar in final, cafeaua solubila contine doar boabe de cafea si apa, fara sa fie adaugate si alte ingrediente.
Cele 5 etape ale procesului de productie
Elena Casapu, specialist Nescafe in nutritie ne explica toate etapele esentiale prin care trec boabele de cafea pana sa ajunga la produsul final:
1. Recoltarea Fructele plantei de cafea (numite cirese) se culeg manual, intrucat acestea se coc in diferite perioade ale anului;
2. Uscarea si selectarea Fiecare fruct contine doua boabe verzi, care se extrag prin uscarea sau decorticarea fructului. Selectarea si amestecarea boabelor de cafea se face pe categorii de calitate si in functie de culoare si marime;
3. Prajirea Prajirea determina toate modificarile fizice si chimice ale boabelor verzi: greutatea boabelor este redusa cu 16%, se dubleaza in volum, culoarea trece de la verde pal la maro intens si capata gustul si aroma specifica. O conditie esentiala a prajirii este de a raspandi caldura, astfel incat toate boabele sa fie prajite pe toate partile in mod egal si in acelasi timp. Temperatura si durata procesului de prajire sunt controlate cu grija pentru a nu pierde aroma cafelei. In general, prajirea usoara confera boabelor o aroma mai blanda, prajirea medie produce o aroma bine definita si bogata, iar prajirea puternica da o aroma tare si distincta;
4. Macinarea Boabele de cafea prajite, sunt apoi macinate pana capata aspectul unei pulberi aspre;
5. Spray drying si freeze-drying, doua metode folosite pentru cafeaua solubila In cazul metodei de spray drying, solutia de cafea este trecuta printr-un jet continuu de aer fierbinte la capatul unui cilindru inalt, iar pe masura ce picaturile cad, ele se usuca si se depun pe fundul cilindrului sub forma unei pulberi fine; In cazul freeze-drying, solutia de cafea este inghetata la -40°C, astfel incat se formeaza o pojghita subtire, care va fi apoi sparta in bucatele mici. Granulele formate sunt apoi puse in camere de vacuum. Vacuumul scade temperatura de fierbere a apei si aceasta se evapora chiar si la temperaturi atat de scazute, mentinand aroma cafelei si lasand in urma granule de cafea solubila.
Amina Moderator
Mesaje : 11204 Data de inscriere : 14/09/2011 Varsta : 45
Subiect: Re: Cafeaua si sanatatea Dum Ian 22, 2012 1:09 am
Ce soiuri de cafea se folosesc?
In general, boabele de cafea sunt cultivate din mai multe zone cum ar fi Brazilia, Kenya, Columbia, Costa Rica. Cele mai recunoscute boabe pentru aroma lor si care sunt folosite in orice cafea de calitate sunt cele Arabica (produc o aroma bogata, plina si fina) si Robusta (aroma puternica, mai dura si cum mai multe consistenta). Potrivit specialistului Nescafe in nutritie, Elena Casapu, tipul boabelor de cafea variaza in mod natural de la o regiune la alta, de la un anotimp la altul, in functie de soi. Astfel, "procesul de productie incepe cu selectarea si amestecarea boabelor de cafea pe categorii de calitate, tinandu-se cont de culoarea si marimea lor", explica specialistul.
Afecteaza cafeaua solubila inima?
Persoanele sanatoase prezinta un usor efect de crestere a tensiunii arteriale imediat dupa consumul de cofeina, explica specialistul Elena Casapu, insa un consum moderat nu prezinta un risc de hipertensiune. De asemenea, specialistul ne recomanda sa respectam indicatiile de preparare de pe ambalaj si sa nu depasim 2-3 cani de cafea consumata in fiecare zi. Un avertisment special trebuie adresat persoanelor care se confrunta cu diverse probleme de sanatate si care trebuie sa consulte un medic specialist pentru a obtine recomandarile specifice atat legate de tratamentul medicamentos, cat si de obiceiurile alimentare pe care le va urma.
Amina Moderator
Mesaje : 11204 Data de inscriere : 14/09/2011 Varsta : 45
Subiect: Re: Cafeaua si sanatatea Dum Ian 22, 2012 1:09 am
Studiile scot la iveala beneficiile cafelei solubile
"Studiile din ultimii ani demonstreaza ca printr-un consum zilnic, moderat, de cafea se poate asigura o parte semnificativa din necesarul de antioxidanti functionarii organismului", precizeaza specialistul Elena Casapu. De asemenea, numeroase cercetari scot la iveala si alte beneficii ale cafelei:
1. Antioxidantii limiteaza distrugerea celulelor; 2. Cafeina stimuleaza capacitatea mentala si performanta fizica, reducand starea de oboseala; 3. Ajuta la mentinerea unui nivel optim de hidratare datorita aportului de apa pe care o cana de cafea il aduce.
De retinut! Consuma cafeaua cu moderatie, tinand cont de sfatul specialistilor in cazul in care ai probleme de sanatate si nu uita sa urmezi un regim alimentar si un stil de viata sanatos!
Sfatul specialistului: cum se prepara o cafea solubila delicioasa
Elena Casapu, specialist Nescafe in nutritie
"Este indicat sa fim moderati si sa ne incadram intre 2– 3 cani de cafea pe zi. Cel mai important este ca dozarea cafelei sa fie cea corecta: spre deosebire de cafeaua macinata care se prepara cu 8g, cafeaua solubila se prepara cu doar 2g (pentru o cana de cafea de 150 ml). Astfel, o dozare corecta a cafelei solubile ne asigura ca va avea efectele dorite asupra organismului. Din pacate, foarte multe persoane nu stiu aceasta „regula” si pun un gramaj mult prea mare pentru prepararea unei singure cani; practic pentru o cana de cafea solubila este nevoie de mult mai putina cafea decat in cazul celei macinate. Din aceeasi cantitate, poti prepara de aproximativ 4 ori mai multe cani".